Autor: onogost.me
Foto: gov.me/B. Čupić
21:21
27.12.2021.

Krivokapić: Ostavka Vlade u junu ako Budžet ne bude održiv

Ukoliko predloženi Budžet za 2022. godinu se ne pokaže održivim do juna, Vlada će podnijeti ostavku, kazao je premijer Zdravko Krivokapić u intervjuu za Televiziju Crne Gore (TVCG). Kazao je i da ne vidi razlog zašto Vlada ne bi preživjela januar.

 


On je kazao da garantuje da će 1. februara minimalna zarada biti 450 eura, a prosječna plata 700, ako se usvoji Budžet, kakav je Vlada predložili.

"Ako bude usvojen Budžet kakav smo mi predložili, a ne kakav ga neko kroji, ako ovo ne bude tačno, Vlada će podnijeti ostavku u junu, jer do tada će se vidjeti proces da li je ovo održivo", poručio je Krivokapić.

On je istakao da je Vlada vrlo analitično i filigranski uradila Budžet koji je održiv, sa deficitom 3,8 odsto, koji garantuje ekonosmki rast preko 6 odsto, kako bi na taj način obezbijedili ono što je zacrtano - programe "Evropa sad" i "Crna Gora odmah".

"Ako se dođe do prekrajanja Budžeta, a neko vam kaže da ne možete da idete u novo zaduženje, to je igra sa građanima. Zašto da idemo u novo zaduženje kad znamo da sljedeće godine treba vratiti 300 miliona eura kredita i da imamo 200 miliona eura koje predstavljaju održivost ovoga modela. Već 2023. godine to nam neće biti toliko potrebno", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da Zakon o PIO mora da doživi promjenu, te da će plate i penzije biti usklađene već na početku januara.

"Očekuje se da novo usklađivanje bude u junu. Do oktobra planiramo intenzivne aktivnosti na reformi Fonda PIO, koji niko nije želio da riješi na najbolji način za građane i penzionere", najavio je Krivokapić.

Izvor: rtcg.me

 

Ostale vijesti iz kategorije