Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Mandić: ZBCG prihvata ponudu, zaustaviti povratak DPS-a

rtcg.me
  • Autor onogost.me
  • 24.08.2023. u 15:52
Koalicija “Za budućnost Crne Gore” prihvata ponudu Evrope sad za formiranje vlade, pristaje na mnogo manje ali želi da zaustavi povratak DPS-a jer jasno prepoznajemo šta se dešava ovih dana, rekao je jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić.

"Imali smo nekoliko sastanaka sa mandatarom, važan dogovor je bio da ponudu učini javnom kako bi mogli da se izjasnimo na stranačkim organima da li je odbacujemo ili ne. Pošto su neke kolege često govorile “to i nama nudi” mi smo tražili da bude ponuda javna da ne bi ispalo da smo nešto oteli od nekog", kazao je Mandić.

Kazao je da su umjesto javne ponude dobili saopštenje da su nešto odbili.

"Tek nakon ove javne polemike mi smo saznali za ovu ponudu.  Konsultovali smo stranačke organe i prihvatili ponudu", kazao je Mandić.

Lider koalicije "ZBCG" Milan Knežević je kazao da su tražili javnu ponudu od Milojka Spajića.

"To smo tražili jer je iste ponude davao i ostalima, tako je i Ministarstvo prosvjete  nuđeno i nama i Ujedinjenoj Crnoj Gori, tako je Ministarstvo poljoprivrede bilo nuđeno i nama i Bošnjačkoj stranci...", kazao je Knežević.

Istakao je da kada se to pogleda "jasno je zašto su tražili da javnost vidi ko želi politički da trguje i na taj način lomi stranke manjinskih naroda".

"Zato sam 22. avgusta, tri dana nakon razgovora sa Spajićem i dogovora da u nedjelju dobijemo ponudu, obavijestio javnost da mi nismo dobili zvaničnu ponudu od mandatara, a ono što se prethodnih dana pojavljivalo u medijima su bili spinovi i konstrukcije koje su trebale da idu u pravcu da mi nešto dobijamo a navodno ne želimo da prihvatimo", naveo je Knežević i dodao da je očigledno da neko još uvijek ne želi da ZBCG bude dio vlade.

Knežević je kazao da danas u "prepisci koji su imali sa PES-om po prvi put su dobili ponudu  pisanu koja se odnosi na njihov eventualan ulazak u vladu".

"Saopštavam Spajiću i čitavoj crnogorskoj javnosti da je nama ta ponuda prihvatljiva. Ako je njemu stvarno stalo da ima stabilnu većinu od 56 poslanika, da dođe do reforme u pravosuđu, da dođe do zatvaranja poglavlja 23 i 24 Milojko Spajić nema nikakav izgovor jer smo mi prihvatili svih deset principa uključujući i princip sedam koji ide na našu štetu  ", kazao je Knežević.

Iz PES-a je jutros saopšteno da su ta partija i mandatar Milojko Spajić ponudili ZBCG tri ministarstva, mjesto potpredsjednika Vlade i Skupštine, 40% dubine, ali im je to bilo malo.

Koalicija ZBCG nakon toga je reagovala i saopštila da poziva predsjednika države i jednog od lidera PES-a, Jakova Milatovića da se javno oglasi i odredi prema “sve izvjesnijem pokušaju prekrajanja izborne volje od strane mandatara Milojka Spajića kroz vraćanje DPS- a na vlast preko njegovih trodecenijskih partnera”. Ističu da je njihovoj koaliciji veoma važno da zna da li je ovo samostalna akcija lidera PES-a i samo njegov izbor ili je to partijski podržao i Milatović.

Iz PES-a su odgovorili da "nakon što su odbili da na konsultacijama kod predsjednika države podrže Milojka Spajića za mandatara, te tako poslali istovjetnu poruku kao v.d. predsjednik DPS-a Danijel Živković, predstavnici ZBCG-a iskazuju bijes što je Jakov Milatović poštovao Ustav i omogućio da se proces nastavi".

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Crna Gora treba pod hitno da otkloni nedostatke u pravnom okviru koji reguliše finansiranje političkih kampanja, partija i njihovih subjekata, a na osnovu posvećenosti koju je izrazila Vlada uz međustranačku podršku Parlamenta.
    Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib rekla je da je počastvovana što je prisustvovala tako važnom događaju danas kojim Crna Gora pravi veliki korak naprijed u pregovorima sa EU. To je rekla nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, čime ulazi u finalni proces pregovora sa EU u oblasti vladavine zakona.