Milatović predložio Spajića za mandatara

screenshot/TVCG
 • Autor onogost.me
 • 10.08.2023. u 12:33
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dao je mandat za sastav nove vlade lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću. To je saopštio na konferenciji za medije koja je počela u 12 časova u Rezidenciji na Cetinju. Kazao je da od Spajića očekuje odgovornost i ekspeditivnost u ovom procesu.

“Kao predsjednik Crne Gore smatram da nam je potrebna politička i reformska vlada”, kazao je Milatović. Kazao je da očekuje da ovaj proces bude inkluzivan.

Milatović je poručio da će pregovore pratiti sa posebnom pažnjom.

“Spajić je dobio veliku odgovornost i želim mu uspjeh da brzo okonča formiranje Vlade i da Crna Gora dobije stabilnu vlast koja će se uspješno izboriti sa izazovima sa kojima se suočavamo. Ukoliko ne sastavi vladu,  Spajić može da vrati mandat. Ja ću obaviti novu rundu konsultacija i dati mandat nekom drugom”, poručio je Milatović.

On je ocijenio da su konsultacije koje je održao sa političkim subjektima doprinijele demokratskom sazrijevanju.

“Iako je utvrđeni rok za okončanje konsultacije 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, smatrao sam da se moraju realizovati u što kraćem roku. Crnoj Gori je potrebna stabilna izvršna vlast. U procesu sprovođenja konsultacija poštovao sam svoje ustavne nadležnosti. Konsultacije predstavljaju dobar primjer unapređenja političke prakse, i uvjeren sam da smo prevazišli formalistički pristup iz prošlosti. Konsultacije su doprinijele demokratskom sazrijevanju”, kazao je Milatović.

Poručio je da je krajnji cilj demokratska Crna Gora.

“Svi smo svjesni da se nalazimo pred izborom puta koji će u konačnom opredijeliti budućnost. Krajni cilj mora biti demokratska Crna Gora. Nakon izbora predsjednika i konstituisanja novog saziva Skupštine, formiranje nove izvršne vlasti nameće se kao jedan od ključnih zadataka”, istakao je Milatović.

Dodaje da su konsultacije pokazale da postoji opšti konsenzus sa svim političkim subjektima i odnosi se na ubrzanje EU integracija, borbu protiv kriminala i korupcije i poboljšanja životnog standarda.

Niko od učesnika konsultacija ne dovodi u pitanje članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kazao je Milatović.

“Od svih političkih subjekata tražio sam eksplicitno da se izjasne da li podržavaju nekog kandidata  za mandatara za sastav 44. vlade, i iskristalisao se gospodin Milojko Sopajić. Njega ju podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta u parlamentu Crne Gore, i to PES, DCG, BS, SNP, AA , Forca i HGI”, kazao je Milatović.

Određeni broj subjekata iz koalicije ZBCG iskazao je spremnost da podrži Spajića nakon dogovora o Vladi, kazao je Milatović.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović završio je formalne konsultacije oko izbora mandatara za formiranje 44. vlade.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nakon trijumfa u prethodnom kolu domaćeg prvenstva, fudbalere Sutjeske danas na svom terenu očekuje meč 9. runde protiv Rudara.