Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Milićević: Lokalna vlast nastavila sa zavlačenjem ruke u džep maloj privredi

mladen_milicevic
Demokrate
  • Autor onogost.me
  • 24.04.2020. u 10:44

Osim što je lokalna vlast u Nikšiću odlučila da od taksista naplati dažbinu za parkiranje na stajalištima u iznosu od 50 eura, odmah nakon što im je usled mjera, zabranjen rad, nastavila je sa zavlačenjem ruke u džep maloj privredi i time vrši udar na postojeća radna mjesta. Upozoravamo na skandaloznu činjenicu da opštinska vlast u Nikšiću, ne odustaje od naplate naknade za pristup putevima, čak ni u uslovima kad je preduzećima zabranjen rad i uopšte ne koriste puteve u poslovne svrhe. To je nastavak skandaloznog ponašanja opštinske vlasti u Nikšiću na čelu sa DPS-om, navodi se u saopštenju Mladena Milićevića, člana Izvršog odbora OO Demokrata Nikšić.

On je istakao da se čak i u redovnim okolnostima, tzv. naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog i nekategorisanog puta, a od koje je u 2020. godini planiran budžetski prihod od 360.000 eura predstavlja ogroman teret maloj privredi.

"Osim toga, ova naknada se neustavno i nezakonito nameće i naplaćuje. I u redovnim okolnostima ovaj protivpravni namet guši privrednu aktivnost, a kamoli danas kad je to rigidni fiksni trošak koji se odgovarajućim ekonomskim aktivnostima nikako ne može ni nadoknaditi. O čemu je zapravo riječ? Opština Nikšić ovu naknadu naplaćuje, a da pri tome dato pravo nikome nije ni utvrdila posebnim aktom, niti odredila prostor za pristup objektu. Tako na primjer, preduzetnici dolaze sa trotoara do firme i nemaju nikakav poseban režim korišćenja u odnosu na bilo kog građanina, nemaju pristupnog puta, a naplaćuje im se paprena naknada", naveo je Milićević

U saopštenju se dodaje da nijedna opština u Crnoj Gori ne utvrđuje na ovakav način ovu nadoknadu, a ovaj način je, kako je istaknuto, apsolutno neustavan i suprotan Zakonu o putevima.

"Kao takav je nezakonit namet koji guši privrednu aktivnost. On pokazuje da lokalna vlast u Nikšiću ne uzvraća odgovarajućom uslugom privrednicima kojima zavlači ruku u džep. Mali privrednici koji pošteno rade diskriminisani su u odnosu na npr. benzinske stanice koje zaista imaju sa puta omogućen pristup, a malim privrednicima ništa od toga nije omogućeno, a papreno plaćaju nešto što im kao posebno pravo nije ni ustanovljeno. Dakle, po zakonu je jedino dozvoljeno da onaj ko ima potrebu za tim pristupom, trebalo bi da podnese zahtjev nadležnom organu (zavisno da li je drzavni ili lokalni put), da se tom licu koje za tim ima potrebu posebnim aktom utvrdi to pravo ili da bude odbijen. Ukoliko se usvoji zahtjev trebalo bi da bude tačno definisano mjesto prikljucka sa određenog puta, širina  priključka i drugi bitni podaci u pogledu priznanja tog prava. Tek nakon toga i nakon utvrđivanja posebnog prava na prustup može da se odredi i obračuna naknada. Ali, to nije slučaj u Nikšiću, već ko god je registrovan za bilo koju djelatnost, lokalna vlast mu obračunava naknadu za nešto čega ni nema, niti mu postoji kao utvrđeno pravo. To je klasični harač i otimačina, od koje se ne odustaje ni u vrijeme širokih zabrana poslovanja", kaže se u saopštenju.

ističe se i da se pojedinim subjektima čak naplaćuje po osnovu više rjesenja za svaku djelatnost, čime se dodatno ugrožava rentabilnost male privrede u Nikšiću.

"Da vlast u Nikšić zna samo da uzima od građana, ali ne i da im vraća, govori i poslednji objavljeni izvještaj o izvršenju budžeta, izvještaj za period januar-jun 2019. godine, u kojem se vidi da je ova naknada-harač realizovana u visini od čak 36 odsto za prvih pola godine sa tendencijom da će do kraja godine biti maksimalno naplaćena, uz izuzimanje favorita, a ono što se vraća građanima neuporedivo je manje realizovano, kao npr. kapitalni izdaci budžeta svega 9,46 odsto ili pak frapantnih 0 odsto je izvršenje planiranog za boračko-invalidsku zaštitu. Zbog svega navedenog pozivamo lokalnu vlast da neodložno oslobodi privredu od ove naknade i tako pruži doprinos očuvanju radnih mjesta. U suprotnom, biće odgovorna za to što mnogi građani neće imati svoju zarađenu koru hljeba, ali biće odgovorna i za tužbe protiv opštine zbog nezakonite naplate ovog nameta. I u najtežim trenucima, lokalna vlast u Nikšiću nema ni trunku socijalne odgovornosti. Nijednom ekonomskom mjerom nije rasteretila lokalnu privredu. Nijednom mjerom nije smanjila troškove poslovanja lokalnoj privredi. Ničim nije ni olakšala očuvanje radnih mjesta. To i ne čudi, jer je to nastavak politike DPS-a u Nikšiću, u kojem je na dan dolaska ove partije na vlast prije tri decenije bilo skoro 9.000 radnika više nego danas. I još jednom je ova lokalna vlast pokazala da zna samo uzimati od građana, ali ne i da daje, pa ni u najtežim trenucima opšte krize", navedeno je u saopštenju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Milojko Spajić, premijer Crne Gore, i Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić, poigravaju se sa građanima i prebacuju odgovornost sa Vlade na lokalnu samoupravu i sa lokalne samouprave na Vladu, ne želeći da im nešto tako očigledno, a po njima „trivijalno“, poput Q groznice, zarazne bolesti koja desetkuje crnogorski stočni fond i ugrožava zdravlje ljudi, remeti politički rejting, saopštila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Sonja Milatović.