Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić gošća petog dana REACT-a

pejanovic
Alfa centar
  • Autor onogost.me
  • 01.09.2015. u 20:25

„REACT kamp je odličan primjer edukacije mladih ljudi o svim društvenim procesima, pa i onima koji se tiču pitanja odbrane, bezbjednosti i integracije Crne Gore u NATO“, kazala je ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić na Vučju. 

Govoreći o realizovanim reformama i dostignućima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, ministarka je naglasila spremnost ovih institucija za potpuno i odgovorno preuzimanje obaveza sa partnerima u NATO savezu.

Odgovarajući na pitanje o potencijalnoj izgradnji vojnih baza na teritoriji Crne Gore, ona je podsjetila da NATO nije organizacija koja, tek tako, svuda i olako, postavlja vojne baze.

“Izgradnja svake od njih povezana je sa određenom potrebom. Baze se grade samo ukoliko postoji situacija ili problem koji se mora tretirati na taj način. Smatram da pominjanje vojnih baza  ne mora biti isključivo u negativnom kontekstu. Pojedine zemlje se ozbiljno bore za izgradnju objekata slične infrastukture na svojoj teritoriji. Ovo pitanje se najčešće potencira od strane protivnika članstva Crne Gore u NATO“, zaključila je ona.

O ulozi medija u integracionim procesima u Crnoj Gori polaznici kampa diskutovali su sa Borislavom Višnjićem, novinarom portala RTCG i Markom Vešovićem , novinarom dnevnih novina “Dan”.

“Portal Rtcg je jedini od svih crnogorskih medija koji ima posebnu rubriku, “Otvoreno o NATO-u”, u kojoj se objavljuju svi statovi najznačajnijih subjekata naše javne scene o toj temi”, naglasio je Višnjić.

Vešović je istakao da mediji igraju jako važnu ulogu u evroatlantskim integracijama, medjutim, u Crnoj Gori, uprkos tome što proces traje godinama, još nema suštinskog i pravog dijaloga o tome da li, ili ne, Crna Gora treba da bude dio ove alijanse.

„Novinari ne bi trebalo da podržavaju nijednu opciju u ovom procesu, jer to nije njihov posao, ali kao i drugdje u svijetu, i u Crnoj Gori mediji su jasno pokazali koju opciju ovdje prefereiraju“, kazao je Vešović.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.