Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Mir je naša nacija”: Sporna prodaja imovine Željezare

press_momo
Demokrate
  • Autor onogost.me
  • 26.08.2020. u 16:41

Kandidati za poslanike ispred koalicije “Mir je naša nacija” Momo Koprivica i Nemanja Vuković prezentovali su danas, kako su istakli, dokaze o tome, kako je 'prva familija' opljačkala ono što su krvavim znojem i trudom stvarale generacije crnogorskih radnika, u ovom slučaju radnika Željezare.

Koprivica je govorio o prodaji ekskluzivnog poslovnog prostora Željezare Nikšić u Beogradu Radomiru Vukčeviću, suprugu Ane Đukanović za koju je kazao da je krajnje sporna.

“Prvo, ovaj poslovni prostor je plaćen 1.400 eura po metru kvadratnom, a u tom trenutku je po procjeni vrijednosti poreske uprave, u rješenjima u koja smo imali uvid, na toj lokaciji cijene nekretnine tj. poslovnog prostora bile su od minimum 305.000 dinara do 450000 dinara, odnosno pošto je kurs dinara bio na taj dan 99,3 to je oko 3000 do 4500 eura. Dakle, Željezara je oštećena za pola miliona eura da bi se namirio suprug Ane Đukanović. I to govori da je ovaj ugovor klasični pljačkaški akt. Drugo, osim cijene, sporan je i način plaćanja. Vidi se iz ugovora, ozbiljna mahinacija u smislu isplate kupoprodajne cijene. Naime, nakon potpisivanja ugovora isplaćuje se samo 35.000 eura, a tek nakon mjesec dana ostatak od 315.000 eura, s tim što se kupcu omogućava uknjižba poslovnog prostora odmah, te mu se daje mogućnost da u tom trenutku založi pomenuti poslovni prostor u bilo kojoj poslovnoj banci i podigne kredit za koji isplaćuje do kraja ugovorenu cijenu iz ugovora”, rekao je Koprivica.

On je govorio i o primjeru vezanom za hotel Sindčel, koji je bio Sindikata Željezare.

“Iz dugo skrivanog dokumenta Ministarstva finansija, kojeg ekskluzivno objavljujemo, vide se cjelokupno zamešateljstvo i mahinacije. Naime, centralna komisija za procjenu vrijednosti nekretnina daje procjenu vrijednosti u visini 1.012.950 eura (dvorište 370.960 eura ili oko 128 eura po m2, a poslovne zgrade u visini 641.990 eura po m2 ili oko 529 eura po m2). To je opasno i kriminalno podcjenjivanje ove vrlo vrijedne nekretnine, imajući u vidu cijene koje su vladale na tržištu nekretnina u toj zoni grada”, rekao je Koprivica. I dodao da to nije sve. “Veselin Grbović, u ime Opštine Nikšić, piše dopis Ministarstvu 5. 5. 2017. godine i, iako ova opština nije zainteresovana za kupovinu objekta, traži da se vrši nova procjena  jer je prethodna cijena, po njemu, "određena previsoko". I to se vidi iz njegovog skandaloznog dopisa koji ekskluzivno otkrivamo. I onda se dešava vrhunac skandala. 11. 5. 2017. godine se izvršava nova procjena vrijednosti od strane komisije. I tu vrijednost spada na svega 833.135 eura. Obara se vrijednost za 179.815 eura. Dakle, kliza cijena dvorišta do 105 eura po metru kvadratnom, a cijena poslovne zgrade kliza do frapantno niskih 435 eura po metru kvadratnom”, navodi Koprivica.

Kandidat za poslanika Koalicije, Nemanja Vuković ističe da se analizom zvaničnih dokumenata dolazi do toga da je Opština Nikšić, nakon odustajanja od kupovine Sinčela, tražila da se vrijednost državne imovine dodatno snizi i obezvrijedi.

“Da se radi o pocjenjivanju imovine govore i dokazi, odnosno dokumenta iz kojih se vidi da su parcele u istoj zoni, u susjedstvu Sindčela, dokompletirane i prodavane od strane iste te Opštine po cijeni od 157 eura, a što je 30 eura više od prve cijene i  preko 50 eura više od finalne procjene vrijednosti zemljišta oko Sindčela”, kazao je Vuković.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.
Premijer Milojko Spajić odgovaraće danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu.