Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Mitrić: DIK je trebalo da sačeka odluku MUP-a

TVCG
  • Autor onogost.me
  • 19.02.2023. u 09:53
Državna izborna komisija trebalo je da sačeka odluku MUP-a o spornim okolnostima vezanim za državljanstvo Srbije lidera pokreta “Evropa sad”, Milojka Spajića, smatra bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore i profesor prava Blagota Mitrić.

Državna izborna komisija (DIK) nije sinoć usvojila predlog da se utvrdi kandidatura lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore. Četiri člana DIK-a bila su protiv, četiri su bila uzdržana, dok su tri člana glasala za potvrdu kandidature Spajića.

Mitrić kaže i da je nesporno da je DIK “par exelense” državni organ i da donosi donosi političke odluke.

Ističe i da je Skupština takođe državni organ i u mnogim stvarima donosi političke odluke. Isto je, kaže Mitrić i da Vladom, što je posljedica odnosa političkih snaga u tim organima.

“Lično mislim da je DIK trebalo da sačeka odluku MUP-a o spornim okolnostima, pa bi tada više relevantnih činjenica za odlučivanje. Ovako, ostaje samo izborna žalba Ustavnom sudu u roku od 48 sati, a Ustavni sud da odluči u roku 48 sati od momenta prijema izborne žalbe, a Ustavni sud ne postoji”, napisao je Mitrić na Fejsbuku.

Da je DIK, kako kaže, razmatrao pravne, političke,pa i moralne aspekte Spajićeve kandidature, imao bi više argumenata za svoju odluku.

“Treba na kraju dodati da je i sam kandidat svojim postupcima i nekim nesuvislim radnjama značajno doprinio ovakvom ishodu”, zaključio je Mitrić.

Kaže i da izborne sporove Ustavni sud ne može da rješava pred tročlanim vijećem Ustavnog suda, već kako kaže samo u plenumu.

Mitrić je kazao i da dobrovoljno državljanstvo ne postoji.

“Zato što je pravna priroda državljanstva javnopravnog karaktera, ne zavisi od volje lica, već isključivo od odluke nadležnog državnog organa”, naveo je Mitrić.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    1

    1. Ovo jemrezirao Andrija Mandić.Svi koji ga prate u ovim godinama svjesni su da on stalno radi na svadi da bi zaštitio svoje bogastvo i pomagao Milu.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Opštinski odbor Deokratske partije socijalista (OO DPS) u Nikšiću saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv načelnika Komunalne policije Veselina Čurovića ''dok u Nikšiću vlada pravi komunalni haos, dok divlje deponije niču na svakom koraku, dok psi lutalice gazduju nikšićkim ulicama, dok je automobila više na trotoarima nego na parking mjestima''.