Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

MUP: Pravo glasa na izborima ima 543.175 građana, 3.149 više nego 2020.

izbori
onogost.me arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.01.2023. u 11:40
Broj birača u biračkom spisku Crne Gore na dan 17. januara 2023. godine je: 543.175 saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) a podovom raspisivanja predsjedničkih izbora zakazanih 19. marta.

“Povodom Odluke Predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, o raspisivanju izbora za Predsjednika Crne Gore od 16. januara 2023. godine, a shodno kojoj ċe se isti održati 19. marta 2023. godine, u skladu sa ovlašćenjima iz člana 16 Zakona o biračkom spisku, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava sljedeće: Broj birača u biračkom spisku Crne Gore po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je: 540.026; Broj birača u biračkom spisku Crne Gore na dan 17. januara 2023. godine je: 543.175″, saopšteno je iz MUP-a.

Uvid u birački spisak, kako se navodi, birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance ovog Ministarstva, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 h, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od 08 do 17 h.

Prilikom neposrednog uvida, kako napominju iz MUP-a, birač “može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak”.

“Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, obrazložili su iz ministarstva.

Iz MuP-a navode da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

“Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište”, dodaju iz MUP.

Napominju da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti.

Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici.

“U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta”, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.