Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na primjeru Šavnika vidimo koliko je bitno da imamo sve institucije

TVCG
  • Autor onogost.me
  • 24.10.2022. u 10:48
Na primjeru Šavnika vidimo koliko je bitno da u Crnoj Gori imamo sve institucije koje rade u punom sastavu i mogu da obavljaju sve svoje nadležnosti, kazao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović.

Božović je to kazao u emisiji Link komentarišući juče održane lokalne izbore u Crnoj Gori i nepravilnosti i krivične prijave koje su pratile izborni dan, a koje su najvećim dijelom zabilježene u Šavniku.

“Kada je riječ o prijavama mi ćemo vidjeti šta će one donijeti, koliki broj pritužbi će biti, i prema Opštinskim izbornim komisjama i Državnoj izbornoj komisiji. Tu ne mislim samo na Šavnik a onda ćemo vidjeti da li i u kolikoj mjeri će žalbe ići prema Ustavnom sudu”, kazao je Bžović.

On je podsjetio da Crna Gora trenutno nema ustavnu žalbu kao djelotvorno pravno sredstvo pa istakao da to osim što se odnosi na elemantarno kršnje ljuskih parava predstavlja i snažnu opomenu svi državnim institucijama da se iz tog stanja mora što prije izaći.

“Plašim se da ovakvo stanje sa Ustavnim sudom možemo se dovesti do novih problema i u odnosu na postupanje prema Evropskom sudu ali se nadam da će sve institucije postupati u skladu sa zakonom po ovom pitanju”, kazao je Božović.

On je apelovao na crnogorski parlament da u što kraćem roku izabrere sve sudije Ustavnog suda.

“Sve institucije mogu da apeluju na parlament da do izbora sudija dođe, sve ostalo je izvan naših nadležnosti,
ali apelujem i nadam se da ćemo za manje od 30 dana imati sudije Ustavnog suda”, kazao je Božović.

Istakao je da je više puta Evropska komisija ukazivala na obaveznost kompletiranja Ustavnog suda.

“Mi to moramo najprije zbog nas uraditi ali vrijedi podsjetiti da se i u EK očekuje kompletiranje Ustavnog suda. I 4 člana Ustavnog suda ne moraju biti dovoljna za donošenje odluka”, ukazao je Božović.

Ukazao je da je na parlamentu i odgovornost za izbor Sudskog savjeta.

“Nadam se da ćemo i tu pristupiti izboru 4 člana. Mislim da smo među kanditima imali veliki broj profesionalaca koji su zaslužili da budu predstavnici institucija u kojima su se kandidovali”, kazao je Božović.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.