Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na Vučju počeo osmi REACT

poceo react na vucju
  • Autor onogost.me
  • 28.08.2015. u 22:47

Osmi regionalni evroatlanstki kamp REACT 2015, koji organizuje Alfa centar, okupio je osamdeset polaznika iz trideset tri zemlje. 

Oni  će do srijede diskutovati i slušati predavanja na temu NATO integracija Crne Gore, regionalne bezbjednosti i saradnje, međunarodnih odnosa i geopolitike.

Na otvaranju REACT-a, ambasadorka SAD-a, Margaret En Uehara, kazala je da joj je drago što će crnogorska omladina i njihovi vršnjaci iz drugih zemalja učestvovati na REACT-u, na kome će, kako je pojasnila, saznati više o evroatlantskim integracijama.

„NATO nije politička partija, niti interesna grupa, već članstvo u Alijansi znači zajedničku sigurnost, napredak, i iznad svega zajednički sistem vrijednosti”, rekla je Uehara. 

Izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović, kazao je da je veoma važno da se  baš iz Nikšića, u godini od značaja za crnogorski put u NATO, pošalje jasna poruka da mladi ljudi žele mir i stabilnost.

„REACT je postao najvažniji događaj na temu NATO integracija u Crnoj Gori“, kazao je Dedović.

I predsjednik države, Filip Vujanović, smatra da je dobro da NVO sektor bude što aktivniji na promociji NATO integracija.

On je istakao kako je važno da NATO uputi poziv Crnoj jer smo jedina zemlja na Mediteranu koja je van tog saveza.

„Interes za NATO je promovisanje politike proširenje, a širenje Alijanse u ovom regionu  doprinosi stabilnosti na Balkanu.Proširenje Alijanse je jedna od najvećih vrijednosti tog saveza, jer je on formiran da bi promovisao najveće vrijednosti UN-a, a to su mir i stabilnost“, poručio je Vujanović.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je u svim vremenima bila i ostala najvažnija obaveza države da zaštiti svoje građane, teritoriju i ekonomska dobra.Ipak, kako je istakao, istraživanja pokazuju da građani nijesu dovoljno informisani o procesu priključenja, niti o benefitima koje ono nosi.

“Lokalna uprava Nikšića daje snažnu podršku opredjeljenju pristupanja NATO savezu i kroz niz aktivnosti koje preduzimamo, u saradnji sa državnim institucijama i NVO sektorom, posebno, ALFA Centrom, zajednički radeći na obezbjeđivanju što veće podrške i evropskim i NATO integracijama. Organizacija REACT-a značajan je doprinos tom procesu“, kazao je Grbović.

Nacionalni koordinator Vesko Garčević podsjetio je da je Crna Gora članstvo u NATO i EU postavila kao nacionalni prioritet, odmah poslije obnove nezavisnosti.

„Civilizacijski pripadamo tom dijelu Evrope i zbog toga želimo da postanemo dio familije evroatlantskih naroda “, zaključio je on.

„Crna Gora pred vratima Alijanse“, glavna je tema REACT – a tokom kojeg će biti održano 16 predavanja i osam panela, kao i debata  „Neutralnost ili članstvo u NATO“.

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci