Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Najviše mladih u DPS-u i Demokratama

14182130_10207064131377350_1582239890_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 01.05.2018. u 13:17

Uključivanje mladih u političke tokove veoma je važno. Vjerujem da oni mogu da daju jedan drugačiji doprinos, izuzetno bitan za društvo. Mladi imaju prostora da pokažu kvalitet, ali i privilegiju da koriste savjete starijih kolega. Taj spoj mladosti i iskustva, nove energije i zrelosti, predstavlja dobitnu kombinaciju našeg partijskog djelovanja, kaže Miloš Nikolić, najmlađi poslanik u skupštinskom sazivu, koji, sa samo 24 godine, sjedi u klupama DPS-a.

Poslanički sastav u Skupštini Crne Gore pokazatelj je koliko su partije učinile na podmlađivanju kadra. Da je došlo vrijeme za nove generacije, najviše su pokazale Demokratska partija socijalista i Demokratska Crna Gora, dok su ostali poslanički klubovi uglavnom ostali vjerni starim kadrovima. Klub poslanika DPS-a ima značajan broj novih lica, a dio njih nema više od 30 godina. Nikolić, rekorder “po mladosti“ u poslaničkim klupama DPS-a, ali i svim skupštinskim sazivima do sada, kaže da je politika za njega “uvijek predstavljala posebnu vrstu strasti“.

“Tako da, iako sam mlad, imam relativno dug staž u posmatranju političkih procesa”, kaže on.

Poručio je da je njegova partija napravila ozbiljan iskorak 2016. godine sa poslaničkom listom za tadašnje parlamentarne izbore.

“Sve liste nakon toga za lokalne izbore otvorile su prostor za mlade iz opština u kojima su se održavali izbori. Vjerujem da su upravo oni nova snaga DPS-a”, kazao je Nikolić.

Nasljednici

Javnost je, slušajući prenos skupštinskih zasijedanja, u prilici da čuje i druge nasljednike starih kadrova u najvećoj vladajućoj partiji. Tu su Nikola Rakočević sa 28 godina, Mihailo Anđušić i Danijel Živković sa 30, zatim Andrija Nikolić koji ima 33 godine.

Među novim imenima su Aleksandra Vuković i Dragutin Papović, koji imaju između 35 i 40 godina, kao i Bogdan Fatić sa 41 godinom.

Nikola Rakočević, jedan od aktivnijih mladih poslanika, za Pobjedu priča da je „politika zanat, koji traži posvećenost i odgovornost, često žrtvujući društveni život“.

“U politiku sam ušao iz dosta udobnije pozicije u privatnom sektoru, cijeneći da mogu bezrezervnim trudom dati doprinos ideji za koju sam se do tada borio i zalagao aktivistički”, kaže on.

Rakočević je kazao da DPS „drži vrata otvorenim za mlade“.

“DPS smatra da je u novim generacijama, njihovom inovativnom i kvalitetnom znanju i obrazovanju jedina moguć- nost za stvaranje konkurentske prednosti naše države u trenutnim i tek nadolazećim izazovima globalizacije. Bez obzira na prirodna bogatstva naše države, ino investicije koje privlačimo, bezbjednosnu stabilnost i, u konačnom, integraciju u EU, ako ne budemo imali ljude koji će svojim specijalizovanim znanjem to iskoristiti za ukupnu društvenu korist, nećemo uspjeti. Politika treba da služi toj svrsi, a ne obratno”, poručio je Rakočević.

Prema njegovim riječima, predanost, moral i transparentnost moraju biti stubovi političkog djelovanja mladih koji žele da se bave politikom, jer, kako je istakao, na taj način možemo djelatno pomoći daljem razvoju crnogorskog društva.

Demokratska Crna Gora može se pohvaliti “mladošću“ u poslaničkom klubu, što je i dio njihovog partijskog slogana “Mladost. Mudrost. Hrabrost“. Većina poslanika ove partije ima oko 30 godina.

Njihov lider Aleksa Bečić tek je ušao u četvrtu deceniju, a istih godina su i njegove partijske kolege Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Danilo Šaranović, Valentina Minić.

Koliko su “mudri“ i “hrabri“ za skupštinskim mikrofonima, međutim, javnost još nije čula, jer bojkotuju parlament od početka ovog saziva. Da je, ipak, višedecenijsko iskustvo u politici važno za djelovanje poslaničkog kluba pokazuje i činjenica da se u Skupštini nalaze poslanici koji se tim poslom bave još od uvođenja višestranačja.

U DPS-u najiskusniji poslanik je Miodrag Vuković, koji je u parlamentu proveo više od 25 godina, izuzev perioda od 1996. od 1998. godine, kada je obavljao dužnost potpredsjednika Vlade.

Demokratski front čine uglavnom stari politički kadrovi, a njihov poslanik koji ima najduži staž u Skupštini je Predrag Bulatović. On je više od 25 godina proveo u skuopštinskim klupama. Od saziva 1990. godine do 1997. obavljao je funkciju šefa poslaničkog kluba jedinstvenog DPS-a, a nakon raskola u toj stranci, prešao je u Socijalističku narodnu partiju, na čijem čelu je bio od 2001. do 2006. godine. Sada je poslanik Demokratske narodne partije, koja je dio Demokratskog fronta.

Bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je lider SDP-a i poslanik te partije, takođe se može pohvaliti bogatim iskustvom u parlamentu. On je 20 godina poslanik, a ovo mu je osmi skupštinski saziv. Proveo je 13 godina na čelu Parlamenta – od 2003. do 2016. godine.

Među poslanicima iz 1990. godine je i sadašnji poslanik SD-a Mićo Orlandić. On je bio na više direktorskih mjesta, kao i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, a ponovo u skupštinskim klupama je od 2012. godine. Nakon cijepanja SDP-a, “stao“ je uz Brajovića i Socijaldemokrate.

 

Izvor: Pobjeda

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić saopštio je ta lokalna samouprava u tom gradu ima sramni odnos prema 21. maju, Danu nezavisnosti.