Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Naknade i osumnjičenim i osuđenim bivšim funkcionerima

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 09.01.2023. u 08:13
U Crnoj Gori bilo je slučajeva da i funkcioneri, pravosnažno osuđeni za neko krivično djelo, primaju naknadu na koju po zakonu imaju pravo godinu po prestanku funkcije, navode u Centru za građansko obrazovanje i dodaju da nas takvi zakoni udaljavaju od najboljih praksi razvijenih demokratija. Hipotetički, tu naknadu bi mogao da prima i funkcioner osumnječen ili osuđen za zlupotrebu iste te funkcije, jer zakon ne predviđa prestanak tog prava po osnovu pravosnažene presude. Samo u decembru 2022. za naknade funkcionerima po prestanku funkcije iz državne kase izdvojeno je 180.783 eura, saopšteno je Portalu Portalu RTCG iz Ministarstva finansija.

Na godišnjem nivou za te stvrhe potrošeno je oko 2,3 miliona eura. Iz resora Aleksandra Damjanovića za Portal RTCG kažu i da će kroz izmjene zakona razmotriti period korišćenja tog prava i način koji definiše iznos mjesečne naknade. Ne preciziraju kada će te izmjene biti upućene Skupštini.

Međutim, još od februara poslanički klubovi ne odgovaraju na inicijativu Centra za građansko obrazovanje koji predlaže izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji propisuje da i osobe koje su na funkciji provele samo mjesec, imaju “pravo na naknadu u visini zarade koju su primali u posljednjem mjesecu, prije prestanka imenovanja”.

Pored toga Zakon ne predviđa ograničenja ni za funkcionere koji su osumnjičeni, okrivljeni ili osuđeni za neko krivično djelo, pa i oni imaju pravo na funkcionersku naknadu.

Iz Ministarstva finansija pojašnjavaju po kom osnovu to pravo može prestati.

“Navedeno pravo na naknadu po prestanku funkcije, shodno zakonu, prije utvrđenog roka prestaje, ukoliko korisnik: zasnuje radni odnos, bude izabran, imenovan ili postavljen na drugu funkciju na osnovu koje ostvaruje zaradu, ostvari pravo na penziju, to zatraži”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Trenutno funkcionersku naknadu prima i Rade Milošević, koji je osumnjičeni da je šef kriminalne organizacije koja je krijumčarila cigarete. On je prethodno ostavku podnio iz, kako je kazao, moralnih razloga, ali je nakon toga zatražio da prima funkcionersku naknadu.

Da Milošević prima funkcionersku naknadu naveo je sudija za istragu Višeg suda Goran Šćepanović u rješenju o određivanju pritvora doskorašnjem direktoru Uprave prihoda i carina (UPC).

“Okrivljeni je oženjen, otac je dvoje maloljetne djece, nezaposlen je, i trenutno prima naknadu koja se nakon prestanka funkcije isplaćuje u trajanju od jedne godine. Okrivljeni jeste porodičan čovjek, međutim, činjenica da je trenutno nezaposlen i da na taj način nije vezan za područje Crne Gore, uz pravo na ostvarivanje novčane naknade i postojanja osnovane sumnje da je kao organizator kriminalne organizacije za sebe i organizaciju pribavio značajna novčana sredstva...", naveo je sudija u rješenju.

Radulović: I pravosnažno osuđeni Kandić primao naknadu

Na problematičnost norme i nedovoljna ograničenja u dodjeli funkcionerskih naknada upozoravaju i iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Navode i primjer kada su i pravosnažno osuđeni funkcioneri primali naknade po prestanku funkcije.

"Navodili smo primjer i bivšeg zamjenika generalnog sekretara Vlade, Nikole Kandića, koji je pravosnažno uslovno osuđen na šest mjeseci, jer je zloupotrebom službenog vozila pod dejstvom alkohola izazvao saobraćajnu nesreću, a koji je uprkos tome nakon odlaska iz Vlade dobio pravo na jednogodišnju nadoknadu. Znači, osim lica koji su osumnjičeni za neko krivično djelo, imamo primjere da i pravosnažno osuđena lica uživaju pravo na tu nadoknadu, čime je naglašena i apsurdnost te pravne norme. Time se šalje poruka i o trajućem privilegovanom statusu javnih funkcionera, odnosno i kad im prestane funkcije, a to nas sve udaljava od najboljih praksi razvijenih demokratskih društava”, poručuje u izjavi za Portal RTCG Vasilije Radulović, saradnik na programima u CGO-u.

Skupština ćuti, lični i partijski interesi iznad javnog

Zbog svih nelogičnosti i nedorečenosti u zakonima Centar za građansko obrazovanje (CGO) je još početkom februara ove godine uputio inicijativu svim poslaničkim klubovima kao i nadležnom skupštinskom odboru za izmjenu spornog člana 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji propisuje pravo na naknadu funkcionerima u periodu od godinu dana od prestanka funkcije.

“Međutim, i pored više urgencija koje smo slali još uvijek nismo dobili nikakav odgovor iz čega se može zaključiti da postoji jedinstven otpor poslanika prema toj inicijativi, odnosno u zaštiti partikularnih interesa, a na štetu javnog interesa”, navodi Radulović.

Kako ističe Radulović CGO je u Inicijativi ponudio rješenja za koja smatraju da bi bila pravednija i održivija, a predstavljaju spoj dobrih zakonskih rješenja iz zemalja regiona.

“Inicijativom su predviđena ograničenja prilikom ostvarivanja ovog prava, pa naknadu ne bi mogli ostvariti funkcioneri koji su na funkciji proveli manje od tri mjeseca, koji su razriješeni sa funkcije, kao i oni funkcioneri koji su razriješeni dužnosti na lični zahtjev. Takođe, Inicijativom se predlaže skraćenje perioda primanja tzv. naknade sa sadašnjih godinu dana na tri mjeseca, ali i ukidanje mogućnosti produženja isplate naknade do jedne godine ukoliko funkcioner u tom periodu stiče pravo na penziju. Izmjene se tiču i visine iznosa naknade pa je predloženo rješenje da umjesto iznosa u visini zarade koju je funkcioner primao u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije to bude ograničeno na iznos u visini prosječne neto zarade u Crnoj Gori u toj godini”, kaže Radulović.

Radulović poručuje i da takva inicijativa CGO-a ima ogromnu podršku građana i građanki Crne Gore, odnosno njih 82% podržava ukidanje funkcionerskih nadoknada, na što ukazuju nalazi iz februarskog CG Pulsa CGO-a i agencije Damar.

“To što ni vlast, ni opozicija ne pokazuju spremnost za izmjenu zakona kad je riječ o ovom pitanju najbolji je pokazatelj koliko su im lični i partijski interesi iznad javnog interesa i brige o građanima. Nažalost, ovo pokazuje i da se bez obzira na naizgled nepremostive razlike između parlamentarnih partija lako nalazi zajednički imenitelj kad je riječ o njihovim beneficijama, a to će kao i sve plaćati građani i građanke, iako je Crna Gora daleko od ekonomske razvijenosti koja bi to mogla obezbijediti”, zaključuje Radulović.

MF: Razmotriti period korišćenja prava i način koji se definiše iznos mjesečne naknade

Iz Ministarstva finansija poručuju da planiraju izmjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru u dijelu funkcionerskih naknada, ali ne preciziraju kada bi taj akt mogao da bude dostavljen Skupštini.

“Prilikom izrade izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, norma koja se odnosi na ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije biće dodatno razmatrana i u skladu sa rezultatima sprovedene analize potecijalno revidirana. Posebno će se razmotriti period korišćenja prava i način koji definiše iznos mjesečne naknade”, saopštili su iz Ministarstva finansija.

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Bivši radnici FEP-a Plužine

   Ministre, Damjanović , imate para za ovakve ljude ( koji prave krivična djela), a ne možete da isplatite dio zaostalih plata bivšim radnicima AD FEP Plužine. Taj iznos je planiran budžetom za 2022 godinu, ali ti opet ospori, pa te pare preusmjeri švercerima a ne poštenim radnicima koji su te pare zaradili. Šta reći, nego sraman potez, Damjanoviću.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Proširenje Vlade može se očekivati u narednih desetak dana. Time će Crna Gora najzad napraviti dodatni demokratski iskorak i izaći iz jednog politički nenormalnog stanja, u kome su određene adrese sprečavale da oni koji su predvodili borbu za demokratiju i oborili visedecenijsku diktaturu, budu u Vladi.