Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ne postoje pretpostavke za ocjenu ustavnosti Odluke o raspisivanju izbora

we
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 24.07.2020. u 05:57

Ustavni sud Crne Gore odbacio je juče inicijativu Građanske alijanse za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora za 30. avgust, jer, kako se navodi u Rješenju u koje je Pobjeda imala uvid, ne postoje procesne pretpostavke za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporene Odluke.

“Sud je većinom glasova donio Rješenje o odbacivanju inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o raspisivanju izbora za poslanike Skupštine Crne Gore, koju je donio predsjednik Crne Gore”, saopšteno je nakon sjednice.

U obrazloženju Rješenja navodi se da je Građanska alijansa (GA) podnijela inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o raspisivanju izbora, navodeći da ona nije donijeta u zakonom propisanom roku, da je u suprotnosti sa odredbama čl. 84 i 95 i čl. 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika, te da je prije njenog donošenja bilo neophodno da se skrati mandat poslanicima u Skupštini Crne Gore.

GA je navela da se primjenom Odluke skraćenje mandata omogućava tek nakon održavanja novih izbora za poslanike, te da Ustav daje mogućnost predsjedniku Crne Gore da formalno raspiše izbore za poslanike u Skupštini i to samo u slučaju ukoliko su ispunjeni uslovi iz odredaba čl. 84 Ustava.

“Ustavni sud je utvrdio da osporena Odluka, po svom nazivu i objavljivanju, ima elemente opšteg pravnog akta u formalnom smislu. Međutim, iz sadržine odredaba osporene Odluke proizilazi da se ne radi i opštem ili drugom propisu kojim se na opšti način uređuju pravni odnosi, jer ne sadrži bitna obilježja opšteg pravnog akta ili drugog propisa: apstraktnost i generalnost, odnosno da ne sadrži značenje opšteg akta ili drugog propisa koji podliježu ustavnosudskoj kontroli. Polazeći od toga Ustavni sud je ocijenio da je osporena Odluka, u materijalno-pravnom, sadržinskom smislu, pojedinačni akt koji se odnosi na konkretnu situaciju i konkretne radnje u postupku raspisivanja izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, koje treba da se izvrše u određenom vremenskom terminu”, navodi se u obrazloženju Rješenja.

S obzirom na to da osporena Odluka, kako se dodaje u Rješenju, nema karakter opšteg pravnog akta ili drugog propisa i da je pitanje nadležnosti procesno pitanje, o kojem Ustavni sud prethodno odlučuje, to ne postoje procesne pretpostavke za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporene Odluke, odnosno za ocjenu navoda iz podnijete inicijative, kojima se ukazuje na eventualnu neustavnost, odnosno nezakonitost Odluke. Ustavni sud je utvrdio da su se stekli uslovi da se inicijativa odbaci – navodi se u obrazloženju.

Izvor: Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Crna Gora treba pod hitno da otkloni nedostatke u pravnom okviru koji reguliše finansiranje političkih kampanja, partija i njihovih subjekata, a na osnovu posvećenosti koju je izrazila Vlada uz međustranačku podršku Parlamenta.