Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Nemam ništa protiv da popis bude 1. oktobra ili 1. novembra naredne godine”

RTCG
  • Autor onogost.me
  • 22.11.2022. u 19:05
Skupština Crne Gore raspravlja o Predlogu Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da se monitoring Eurostata može tražiti kada se zakon usvoji i stvore formalne pretpostavke za održavanje popisa. Damjanović je naveo da Eurostat zasad nigdje nije u regionu planirao misije.

Predlog zakona je, kako je rekao ministar, usklađen sa regulativom EU, posebno bazom za sprovođenje popisa.

“Vlada radi u punom kapacitetu i sprovodi sve ustavne funkcije. To što je u tehničkom mandatu, možemo osporavati sa političke tačke gledište, ali Vlada obavlja sve funkcije”, rekao je Damjanović. 

On je rekao da ne smatra da popis treba da bude odložen. 

“Generalno mislim da je lakše ovom parlamentu da ovakav predlog zakona usvojimo i da dogovorimo termin septembar, oktobar ili novembar. Kada je usvajan zakon 2003. godine, parlament je šest puta zasjedao i mijenjao zakon a time i termin održavanja. Nemam ništa protiv da popis bude održan 1. oktobra 2023. godine ili 1.novembra te godine, to može da se ugradi na predlog poslanika”, naglasio je Damjanović. 

On je rekao da se u regionu, kao i u Crnoj Gori, sprovode klasični popisi, i ostaju pitanja o nacionalnoj, etničkoj pripadnosti, vjeri i naciji. Navodi da nije tačna teza da se u EU ne sprovode klasični popisi. 

Kazao je da bi se založio da se ovaj zakon povuče ako ne bi bila uvedena ta tri pitanja.

“Nemamo kapaciteta da izvedeno digitalni popis. To u ovom trenutku ne možemo. Imali smo sajber napad, već tri mjeseca radim bez računara”, naglasio je Damjanović.

On je rekao da vjeruje da će popis biti sproveden u demokratskom i evropskom duhu.

Poslanik SD-a Boris Mugoša rekao je da ministar ne bi trebalo da govori o povlačenju zakona ako ne bi bila navedena tri pitanja. Naglasio je da ostaje pri stavu da popis treba da bude plod opšteg konsenzusa.

“Ako pominjete ta tri pitanja, onda se postavlja pitanje šta je zapravo cilj predlagača i svrha ovog zakona”, rekao je Mugoša.

Kenana Strujić Harbić (BS) kazala je da nijesu protiv popisa ali je ambijent vrlo nepovoljan, a posebno se postavlja pitanje kako će stvari izgledati za godinu dana. Ona je rekla da sada nemamo ni funkcionalan Ustavni sud.

“A kako onda govorimo o popisu”, navela je Strujić Harbić.

Poslanik DF-a Dragan Bojović rekao je da se kao opozicija predstavljau neke stranke koje imaju ministre u Vladi a partije koje nemaju ministre u vladi bivaju prikazane kao vlast.

Tokom uvodnih obraćanja, Damjanović je kazao da je Vlada utvrdila i zaključke koje je dostavilia parlamentu, koji se, između ostalog, obavezuje da će u saradnju sa skupštinom da popis stanovništva ne preklapa sa većim političkim događajima poput državnih ili lokalnih izbornih kampanja ili u periodu godine kada koji je karakterističan po vremenskim uslovima koji otežavaju pristup domaćinstvima.

“Što se tiče Crne Gore popis ne može biti organizovam u zimskim i ljetnjim mjesecima, a bilo bi poželjno da on bude održan u situaciji elementarne poičke stabilnosti. Svjedoci smo da tu stabilnost trenutno nemamo u Crnoj Gori”, rekao je Damjanović.

Imajući u vidu da se naredne godine održavaju redovni predsjednički izbori u maju ili aprilu, on je kazao da bi popis morao da bude održan u oktobru ili novembru 2023. godine.

“To je za godinu dana. Pola godine bi bio neophodan peroid da se MONSTAT, ostali državni organi i lokalne samouprave spreme za ove aktivnosti”, rekao je Damjanović u parlamentu.

Poslanik DF- a Dejan Đurović, kao izvjestilac Odbora za finansije i budžet, kazao je da su popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.