Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Usvojili inicijativu da Nikšić dobije status grada, Vuković: Župa u razumnom roku da dobije status Gradske opštine

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 24.11.2023. u 17:48
Odbornici Skupštine opštine (SO) Nikšić jednoglasno su usvojili inicijativu predsjednika SO Nemanje Vukovića, da Nikšić dobije status grada.
“Srećan sam što je Skupština opštine Nikšić jednoglasno prihvatila moju Inicijativu za promjenu statusa jedinice lokalne samouprave Opština Nikšić u status Grada Nikšića”, kazao je Vuković.

 

On je u obrazloženju inicijative naveo da je uvjeren da Nikšić, poput Glavnog grada Podgorice i Prijestonice Cetinja, baštini posebnu vrijednost za Crnu Goru, te da je, po mnogo čemu afirmativnom, prepoznat i van granica naše države.

“Razlozi za podnošenje ove inicijative duboko su utemeljeni u istoriji i tradiciji Crne Gore u kojoj Nikšić, teritorijalno najveća i druga po broju stanovnika Opština, zauzima posebno mjesto i značaj. Od antičke Anderbe, preko Anagastuma i starog Onogošta, pa sve do savremenog Nikšića, naš grad – na raskrsnici važnih puteva koji su povezivali ljude, narode i imperije – građen je, nasilno razgrađivan i obnavljan više puta u svojoj burnoj istoriji na kojoj su svoje civilizacijske tragove ostavili Rimljani i Iliri, Goti, Vizantinci, Osmanlije… Danas je Nikšić poznat i po muzejima, galerijama, pozorišnim i muzičkim festivalima, sportskim kolektivima od regionalnog značaja. U gradu pod Trebjesom, samo tokom septembra, održano je preko 100 sportskih i kulturnih manifestacija. Što je najvažnije, nadaleko poznati „dobri duh“…” navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Dodaje se da Nikšić odavno figuriše u kolektivnoj svijesti, ne samo građana Nikšića, kao urbani fenomen svoje vrste.

“Realizacijom ove ideje otvorio bi se i put za ispunjenje zahtjeva mještana Župe nikšićke da pomenuta mjesna zajednica, u razumnom roku, dobije status Gradske opštine”, navodi se u obrazloženju.

Podsjetimo, mještani Župe predložili su nedavno da ta Mjesna zajednica dobije status opštine.

“Nadam se da će, nakon Skupštine opštine Nikšić, i Vlada Crne Gore, u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, uskoro pokrenuti proceduru izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore – na način što će se lokalnoj samoupravi u Nikšiću, umjesto dosadašnjeg oblika opštine, utvrditi status Grada”, navodi se u obrazloženju inicijative.

Prema riječima predsjednika Opštine Marka Kovačevića inicijativom se samo formalizuje realno stanje koje već postoji.

„Nikšić jeste grad i dobro je da se to formalizuje i ova inicijativa je korisna. Ujedno, lijepa je prilika da se oko nečega usaglasimo bez nekih većih problema i da od toga imamo benefite za sve stanovnike. Evo sad imamo više poslanika u Skupštini Crne Gore iz Nikšića nego što je to ranije bio slučaj , pa se nadam da ćemo svi zajedno na tome raditi“, kazao je Kovačević.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    1

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci