Nimanbegu: Naši zahtjevi nijesu za fotelje, već za principe

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 21.07.2023. u 15:44
Nosilac liste “Albanska alijansa” Genci Nimanbegu saopštio je, nakon sastanka sa liderom Pokreta "Evropa sad" Milojkom Spajićem, da su razgovarali o principima i da je odlučeno da ih dopune. Što se tiče daljih pregovora, Nimanbegu kaže da će zavisiti od reakcija na njihove zahtjeve.

“Ne samo da smo razgovarali o principima, nego i da ih dopunimo jer oni ne obuhvataju sve ono što bi željeli imati u principima za pregoore. Istaknuto je da se slažemo u spoljno-političkoj viziji, nesumnjivim višegodišnjih zahtjevima za decentralizaciju vlasti u Crnoj Goru, puno sektora – školstva, zdravstva”, rekao je Nimanbegu.

Istakao je da je ono što bi očekivali od nove vlade pojačano investiranje u područja gdje žive manjine i Albanci u Crnoj Gori, kao i demokratizaciju cijelog društva, koju bi, kako je rekao, mogli raditi sa “Evropom sad”.

Na pitanje čime bi dopunili principe, Nimanbegu kaže da potreba za afirmativnih akcijama prema manjinama, te da su one normalne i očekivane.

“Na primjer, u zajednici gdje je 80 osto manjiskog stanovništa, imate policiju gdje je 80 odsto pravoslavnog sastava. Zbog toga treba afirmacija u tom sektoru. To je proces koji dugo traje i mora mu doći kraj. Traženja manjinskih partija nijesu za fotelje, već za principe”, proučio je on.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputiće danas svim parlamentarnim subjektima predlog "Platforme za Crnu Goru u EU", a čiji je primarni cilj vraćanje reformske i evropske agende u društveno-politički fokus, kao i zajedničko djelovanje na ubrzanju našeg evropskog puta, saopšteno je iz kabineta Predsjednika.
  Novom skupštinskom sazivu, koji još nije izabrao predsjednika parlamenta, od 27. jula dostavljen je jedan predlog zakona i dva izvještaja, rekli su “Vijestima” iz Skupštine.