Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Objavljen novi broj časopisa “Montenegrin Journal for Social Sciences”

mne
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 31.12.2017. u 08:31

U izdanju Centra za Geopolitiku, Filozofskog fakulteta u Nikšiću, objavljen je novi broj naučnog časopisa Montenegrin Journal for Social Sciences. Drugi broj u 2017. godini donosi sedam naučnih radova i dva prikaza u kojima se analiziraju različite naučne teme iz humanističkih nauka. 

Profesor američkog univerziteta Džons Hopkins iz Vašingtona, Danijel Server piše o procesu Evro-Atlanskih integracija Crne Gore u proteklih deset godina i izazovima koju našu zemlju čekaju u narednom periodu.

František Šistek, češki istoričar problematizuje temu javnog diskursa o istoriji i nacionalnom identitetu Crne Gore u prvoj deceniji nakon obnove nezavisnosti dok Andrijana Zaharijević iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda pravi osvrt na pitanje feminističkih pokreta u socijalističkoj Jugoslaviji.

Maja Baćović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore analizira ekonomske parametre bivših jugoslovenskih republika, 25. godina nakon razdruživanja dok se etnolog Ivajlo Markov iz Bugarske akademije nauka i umjetnosti kombinacijom različitih metodoloških alata prati  transnacionalne migracije Albanaca iz Makedonije u Švajcarsku i procese isključivanja i uključivanja migranata u različite društvene kontekste.

Milan Šćekić iz Istorijskog instituta Crne Gore piše o muslimanima u crnogorskoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata a politikolog Bojan Blaževski iz Makedonije bavi se uticajem globalnih medija na izvještavanje štampanih medija u Jugoslaviji o temama spoljne politike u drugoj polovini 1989. godine.

U časopisu su objavljena i dva prikaza, Živko Andrijašević pripremio je osvrt na knjigu Branislava Marovića “Komunisti Crne Gore i crnogorsko nacionalno pitanje ‎1919-1989”, dok Enes Pelidija predstavlja knjigu Husnije Kamberovića “Džemal Bijedić, Politička biografija.”

Montenegrin Journal for Social Sciences je naučni časopis koji objavljuje rezultate istraživanja iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Svojom uređivačkom politikom časopis ohrabruje istorijska istraživanja i komparativan pristup proučavanju međunarodnih odnosa, političke ekonomije, geopolitičkih i geostrateških pogleda na Crnu Goru i Jugoistočnu Evropu. Međunarodna redakcija časopisa, proces dvostrukog recenziranja, objavljivanje članaka na engleskom jeziku i primjena savremenih naučnih i metodoloških principa izdavaštva stvorili su uslove za indeksiranje časopisa u relevantnim naučnim bazama humanističkih nauka.

Časopis Montenegrin Journal for Social Sciences već se indeksira u naučnim bazama: CEOL, Index Copernicus, EBSCO, SIS, dok su u prethodnom periodu stvorene pretpostavke za uključivanje časopisa i u druge relevantne naučne baze humanističkih nauka.

Osnovna funkcija časopisa je podrška crnogorskoj istraživačkoj zajednici i jačanje naučnih kapaciteta u humanističkim naukama.

Časopis objavljuje radove na engleskom i crnogorskom jeziku a glavni i odgovorni urednik je prof. dr Živko Andrijašević.

  fosmedia.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.