Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Odlaganje popisa dogovor parlamentarne većine

Monstat
  • Autor onogost.me
  • 24.10.2023. u 17:09
Popis stanovništva u Crnoj Gori biće odložen za mjesec dana, shodno dogovoru parlamentarne većine, saopšteno je Portalu RTCG iz partija nove vlasti.

Dio predsjednika opština tvrdio je ranije da nema uslova za sprovođenje popisa u jednom broju opština, što može da dovede u pitanje kvalitet procesa. Odlaganje popisa tražila je opozicija a i dio manjinskih savjeta, a mandatar Milojko Spajić rekao je danas da je bitna i participacija opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju.

Da nema uslova za popis tvrdili su predsjednici opština Bijelo Polje, Cetinje, Bar i Šavnik, a najavu odlaganja pozdravili su i iz Opštine Petinjica.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg portala, partije nove parlamentarne većine dogovorile su se prećutno o odlaganju pa je stoga ostalo da mandtar Spajić inicira da popis bude odložen za mjesec dana.

Spajić je danas rekao da je popis statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podaka je jako važan za državu jer nam prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost naše zemlje.

"Među najbitnijim pitanjima su: koliko mladih je napustilo Crnu Goru idući trbuhom za kruhom, kakvo nam je tržište rada, da li nam je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata, i druga" kazao je Spajić.

Takođe, pojasnio je, održavanje popisa za mjesec dana je period koji se poklapa sa praznicima, što bi omogućilo i učestvovanje u popisu onih građana koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu.

"Kao jedan od ključnih zahtjeva stranaka i vijeća manje brojnih naroda", kazao je Spajić.

On je najavio i novine.

“Zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložićemo i uvođenje specijalnog softvera, koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke, čime bi se onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača", predočio je Spajić.

Nemogućnost sprovođenja popisa u nekim crnogorskim opštinama dovela bi u pitanje i validnost procesa u smislu izvješaja Eurostata, jer je pitanje kako bi ta evropska institucija vrednovala tako prikupljene rezultate.

Prema ranijim odlukama aktuelne vlade, popis je trebalo da bude održan u prvoj polovini novembra, i to nakon što se već dvije godine odlaže. Aktuelna vlada tvrdi da je stvorila sve preduslove da bude regularno sproveden.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci