Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Organizovana tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

3_1
SD
  • Autor onogost.me
  • 26.11.2018. u 10:39

Forum žena Socijaldemokrata Nikšića organizovao je tribinu „Srcem, snažno, solidarno i dosljedno protiv nasilja nad ženama i djecom“.

Tribinu, koja je održana u sali hotela „Jugoslavija“, otvorila je Rada Koprivica, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore, a prezentacije su vodile Mirjana Popović, sociološkinja, Nela Pejović, profesorica crnogorskog jezika i književnosti i Slavica Radulović, pedagoškinja.

Koprivica je upoznala prisutne sa osnovnim odredbama Istanbulske konvencije koja se odnosi na pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i u porodici, podsjećajući da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja ju je ratifikovala. Ona je istakla da su Socijaldemokrate uvijek posebnu pažnju posvećivale ženskim pravima, kao neizostavnom dijelu korpusa ljudskih prava, te da su se, osim deklarativno, i u praksi zalagale za poboljšanje položaja žena u društvu. Ona je naglasila i činjenicu da su pripadnice Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore aktivne i u Ženskoj političkoj mreži od njenog osnivanja.

„Nasilje nad ženama i u porodici jeste politička tema i zato svi zajedno moramo raditi na poboljšanju zakonodavnog okvira u ovoj oblasti u smislu pune implementacije Istanbulske konvencije. Neophodno je, takođe, unapređenje servisa za pomoć žrtvama, odgovoran i posvećen pristup svih nadležnih organa i razvijanje politika koje će osnaživati žene na svim poljima“, istakla je Koprivica.

Prisutne je pozdravila i Desanka Domazetović, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Nikšića, istakavši da je nasilje nad ženama i u porodici sa kojim se susrijeću žene širom svijeta, nešto na šta, nažalost, nije imuno ni crnogorsko društvo. Naglasila je da će Forum žena SD Nikšića i u narednom periodu aktivno doprinositi suzbijanju ove pojave u Crnoj Gori.

Tribini su prisustvovali i lokalni funkcioneri, kao i predsjednik OO SD Nikšića Dragan Zečević i predsjednik OSD Nikšića Risto Kovačević.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.