Ovo je Spajićeva vlada: Pročitajte ko su kandidati za zamjenika premijera, potpredsjednike, ministre

Evropa sad
 • Autor onogost.me
 • 21.10.2023. u 08:17
Prema aktueknom sporazumu, 44. Vladu Crne Gore činiće Pokret Evropa sad, Demokrate, Socijalistička narodna partija, Albanski forum, Albanska alijansa, uz podršku koalicije Za budućnost Crne Gore.

Sporazum su potpisali budući premijer i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, te lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, CIVIS-a Srđan Pavićević, te lideri pet albanskih partija, tri koje čine Albanski forum: Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dvije koje su u koaliciji Albanska alijansa: Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Većina članova Glavnog odbora PES-a podržala je na elektronskoj sjednici predlog mandatara Milojka Spajića za sastav 44. Vlade.

Ovako bi trebalo da izgleda nova vlada:

Premijer: Milojko Spajić

Kandidati za ministre koje je predložio PES

Kandidat za ministra zdravlja je Vojislav Šimun, evropskih poslova Maida Gorčević, Andrej Milović za ministra pravde, a Filip Ivanović za vanjske poslove.

Kandidat za ministra finansija Novica Vuković.

PES predlaže Sašu Mujovića za ministra energetike i rudarstva, Naidu Nišić za ministarku socijalnog staranja, kao i da Filip Radulović bude ministar saobraćaja i pomorstva.

Janko Odović je kandidat za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Anđela Jakšić Stojanović za ministarku prosvjete, nauke i inovacija.

Demokratska Crna Gora

Prvi čovjek Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, kandidat je te partije za zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku.

Član Predsjedništva DCG Momo Koprivica, kandidat je za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Predsjednik Opštine Kolašin i član Predsjedništva Vladimir Martinović kandidat je partije za ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Član Predsjedništva DCG Boris Bogdanović je kandidat za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra odbrane.

Tamara Vujović biće ministarka kulture i medija.

Socijalistička narodna partija

Socijalistička narodna partija imaće dva resora u Spajićevoj vladi.

Resorom poljoptivrede nastaviće da rukovodi lider SNP-a Vladimir Joković. Još je nepoznato ko će iz redova SNP-a rukovoditi Ministarstvom sporta.

Albanske partije

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj kandidat je za potpredsjednika 44. Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja, dok će Maraš Dukaj nastaviti da rukovidi resorom javne uprave.

Iz redova albanskih partija, odnosno Albanske alijanse, u Vladi će poziciju imati Fatmir Đeka, koji će biti ministar za ljudska i manjinska prava.

Predsednik crnogorske Skupštine trebalo bi da bude Andrija Mandić.

Sjednice Skupštine na kojima će se birati rukovodstvo parlamenta i nova Vlada biće održane naredne sedmice, najvjerovatnije 26. oktobra.

Izvor: CdM

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počinje sjutra, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od ranog jutra biće na terenu.
  Fudbaleri Sutjeske savladali su Rudar u Pljevljima rezultatom 2:1 u utakmici 18. kola Meridianbet 1. CFL. 
  Polako se primiče kraj jesenjeg dijela fudbalskog šampionata Crne Gore, a ekipa Sutjeske u 18. kolu igra u gostima protiv Rudara.