Ovo su kandidatkinje za sutkinje Ustavnog suda

Foto: Skupština Crne Gore/YouTube/RTCG
 • Autor onogost.me
 • 02.02.2023. u 08:10
Kandidatkinje za sutkinje Ustavnog suda Crne Gore su, po jučerašnjem dogovoru predstavnika vlasti i opozicije, Momirka Tešić, Snežana Armenko i Dragana Đuranović. Njihove kandidature dobile su podršku članova Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora. Portal RTCG predstavlja tri kandidatkinje, koje su na sjednicama Odbora, tokom, januara, odgovarale na pitanja poslanika.

Momirka Tešić

Kandidatkinja je rođena 1976. godine u Kotoru.

Pravni fakultet završila je u Podgroici, a pripravnički staž u Osnovnom sudu u Kotoru, gdje je nastavila karijeru.

Za sudiju kotorskog Osnovnog suda izabrana je 2009. godine.

Od 2012. do 2020. radila je kao zamjenica predsjednika suda, dok je posljednje dvije godine na funkciji v.d. predsjednika.

Na saslušanju pred Ustavnim odborom, 24. januara, istakla je da će ako bude izabrana za sutkinju Ustavnog suda raditi “posvećeno kao i do sada”.

“Svake godine ostvarivala sam normu kao sudija krivičar, krivično odjeljenje je bilo ažurno, i nemamo takozvanih crvenih predmeta”, istakla je Tešić.

Snežana Armenko

Kandidatkinja je rođena 1981. u Podgorici.

Pravni fakultet je završila u glavnom gradu Crne Gore, a karijeru je počela u podgoričkom Višem sudu.

Radila je i u Kancelariji zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Sudski savjet ju je 2010. izabrao za sudiju Osnovnog suda u Podgorici.

Od 2020. je zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda, na kojoj je funkciji i sada.

Na sjednici Odbora, 23. januara, istakla je da je prva crnogorska sutkinja upućena u sud u Strazburu, gdje se stručno usavršavala.

Trenutno je angažovana i od strane Air centra iz Londona na izradi priručnika tj. vodiča o konvencijskim pravima stranaca u ekstradicionom postupku u Crnoj Gori.

“Kao dugogodišnji sudija, trudila sam se da primjenjujem i nacionalno i međunarodno pravo”, poručila je Armenko.

Dragana Đuranović

Kandidatkinja je rođena u Podgorici, gdje je i završila Pravni fakultet.

Treći put se javila na javni poziv za kandidata za sudiju Ustavnog suda.

Pripravnički straž odradila je u podgoričkom Višem sudu, gdje je nastavila karijeru. Kao građanski sudija, u istom sudu radila je 17 godina.

Potom je imenovana za zaštitnicu imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, gdje je bila jedan mandat. Na početku drugog je razriješena, a protiv odluke o razrješenju je vodila sudski spor, koji je prvostepenom odlukom presuđen u njenu korist.

Iz Kabineta predsjednice Parlamenta, Danijele Đurović saopšteno je da će do sjednice Ustavnog odbora biti “uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata”.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Agencija za elektronske medije (AEM) podsjeća sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za predsjednika Crne Gore koji će biti održani 2. aprila. U skladu sa Pravilnikom predizborna tišina počinje u ponoć.
  U susret drugom krugu predsjedničkih izbora od današnjeg dana do 2. aprila najavljeno 10 čarter letova koji su vezani za Luksemburg i Poljsku, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić.