Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Parlament opet usvojio Zakon o predsjedniku

screenshot
  • Autor onogost.me
  • 12.12.2022. u 18:06
Skupština Crne Gore usvojila je po drugi put izmjene i dopune Zakona o predsjedniku. Za usvajanje tog akta, glasao je 41 poslanik. Skupština je nastavila rad, nakon što ranije danas nije izabrala sudije Ustavnog suda.

Šef kluba poslanika DF-a Slaven Radunović predložio je da se donese odluka, zbog hitnosti, da zakon bude objavljen u Službenom listu najkasnije dan nakon isteka roka do kada je predsjednik države dužan da potpiše zakon. Ovlašćena za sprovođenje ove odluke je predsjednica parlamenta Danijela Đurović. Za razloge hitnosti i dostavljanje Službenom listu, glasala je većina poslanika, odnosno 41 parlamentarac.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je 7. novembra Skupštini Zakon o predsjedniku na ponovno odlučivanje, ocjenjujući da bi takav akt izazvao konfuziju ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, uništio princip podjele vlasti i urušio državnopravni poredak.

Izmjene Zakona o predsjedniku usvojila je skupštinska većina prvi put 2. novembra.

Da bi zakon stupio na snagu neophodno je nakon usvajanja u Skupštini da ga proglasi predsjednik države svojim potpisom.

Izmjene Zakona su predviđale da parlamentarna većina preuzme nadležnosti predsjednika Crne Gore u oblasti predlaganja mandatara za sastav nove Vlade.

Oko 16 časova počela je sjednica Kolegijuma predsjednika parlamenta, na kojoj je dogovorena dinamika daljeg rada. Na dnevnom redu su, između ostalog, predlog zakona o izmjenama zakona o javnim nabavkama, izmjena zakona o unutrašnjim poslovima, pokretanje procedure za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav i izmjena zakona o prebivalištu i boravištu.

Na dnevnom redu su i izmjene i dopune zakona o zaradama u javnom sektoru.

Skupština većinom glasova nije prihvatila predlog da se na dnevni red uvrsti predlog da se formira Anketni odbor koji bi provjerio postupanje MUP-a i organa policije na Cetinju u septembru 2021. godine.

Na dnevnom redu su izmjene i dopune zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja.

Na predlog Moma Koprivice iz Demokratske Crne Gore, na dnevnom redu su i zaključci o nehumanom i šikanoznom zadržavanju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, 22. juna 2020. godine.

Skupštinski Ustavni odbor podržao je 21. novembra Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav.

Predlog je podnijela i na Odboru izglasala parlamentarna većina. Opozicija nije prisustvovala sjednici.

U obrazloženju predloga se navodi da Đukanović nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove Vlade nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi premijera Dritana Abazovića 20. avgusta.

Tvrde da Đukanović takođe nije pozvao na razgovore o mandataru sve predstavnike parlamentarnih partija – Demos, Ujedinjenu Crnu Goru, Pravu Crnu Goru, Radničku partiju i Savez građana Civis. Riječ je o partijama koje imaju po jednog poslanika.

Presjednica odbora Simonida Kordić kazala je da je sastavni dio neustavnog postupanja činjenica da se predsjednik pozvao na potrebu da poslanici podnesu 41 potpis, a Ustav Crne Gore, kako kaže, ne poznaje takvu kategoriju.

Naglašavaju da nepozivanjem Demosa na razgovor Đukanović nije pozvao Miodraga Lekića iz te partije, koji je bio predlog parlamentarne većine za novog mandatara.

 

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.