Perović: Srpski narod u Crnoj Gori nikada nije tražio maticu izvan sopstvene države

SDP
 • Autor onogost.me
 • 11.01.2023. u 13:55
U nastojanju da se što više dodvorite zvaničnoj politici vašeg mentora Aleksandra Vučića, pretvorili ste DF umjesto autonomnog političkog subjekta u običnu filijalu SNS u Crnoj Gori. Podnoseći izvještaj Skupštini druge države najviše ste ponizili sebe, odričući se minimuma samopoštovanja, bez trunke osjećaja odgovornosti prema sopstvenom biračkom tjelu, vlastiti narod proglašavate strancima u svojoj kući, naveo je Radovan Perović, član Predsjedništva OO SDP Nikšić.

“Jesu li vaši preci išli u drugu državu da podnose izvještaje, ili Crnogorskom Gospodaru, Senatu i Skupštini? Srpski narod u Crnoj Gori nikada nije tražio maticu izvan sopstvene države, koju je stvarao i za čiju se slobodu i državnost borio kroz vjekove, zajedno sa nacionalnim Crnogorcima i ostalim narodima koji žive u Crnoj Gori. Falsifikujete kulturu i tradiciju Srpskog naroda u Crnoj Gori, pokušavajući da tu tradiciju vještački vežete za drugu državu umjesto njihove izvorne.
Tvrdite da današnja Srbija, najviše liči tradicionalnoj Crnoj Gori, za koju ste toliko sentimentalno vezani. Možda donekle u spoljnoj politici, ali ste zaboravili da je tada bio drugačiji istorijski kontekst i geopolitičke prilike. Zapravo nema ni približnih sličnosti nego je vama od debelih apanaža i kvadrata u ”Beogradu na vodi”, srpska nošnja počela da liči na crnogorsku a ne razlikujete ni duvačke i gudačke muzičke instrumente”, navodi se u saopštenju.

On je dodao da je njihov problem u tome što istorijski identitet crnogorskog društva koji neosporno sadži i srpski element namjerno krivotvore.

“Taj identitet istorijski gledano isključivo je bio privržen Crnoj Gori. Niko nije ni pomišljao kamoli djelovao da se o sudbini Crnogorske države odlučuje izvan nje. Svjesni dubokih korjena njene državnosti i vlastitih zasluga u borbi za nezavisnost i slobodu. Bilo kakva podčinjenost i vazalni odnos prema susjednoj državi za Srbe iz Crne Gore bio je neprihvatljiv. O tome najbolje svjedoči činjenica da je među uglednim učesnicima Božićnog ustanka i Komitskog pokreta bilo nacionalnih Srba, koji su branili pravo na opstanak crnogorske države. Koju vi danas vašim postupcima pokušavate obesmisliti, dovesti u zavistan položaj, na kraju potpuno urušiti”, dodaje u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Izjava Nemanje Vukovića, funkcionera Demokrata, u čijim okvirima je kazao da odbornici te partije neće glasati za Predlog za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, nije ništa drugo do novo razotkrivanje istine da je njihovo zalaganje i borba za građansku i evropsku Crnu Goru mrtvo slovo na papiru, naveli su iz Opštinskog odbora DPS-a Nikšić.