Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
19:18
4.11.2019.

Počela kampanja "Vijek borbe za politička prava žena"

Ženska politička mreža počela je danas kampanju “Vijek borbe za politička prava žena” povodom zahtjev mreže da se unaprijedi izborno zakonodavstvo, odnosno da se usvoji set normi.


Među njima su, kako su kazali, obavezujuće mjere učešće najmanje 40 odsto žena na listama i više sredstava za partije koje imaju više izabranih političarki.

“Politička istorija žena u Crnoj Gori bilježi da je Komunistička partija Crne Gore 1919. godine u svoj program upisala da – “Bez slobodne, emancipovane, politički izgrađene i društveno aktivne žene nema revolucije, nema društvenog napretka i nema budućnosti”. Ovim su se žene Crne Gore pridružile talasu osnažene ljevice, radničkog pokreta i Internacionale i stale rame uz rame uz Klaru Cetkin i Rozu Luksemburg. Danas, 100 godina kasnije, žene u Crnoj Gori još uvijek se bore za ostvarivanje svojih političkih prava, zacrtanih davne 1919. godine”, istakli su iz mreže.

Podsjetili su da Ustav Crne Gore garantuje ravnopravnost muškaraca i žena o da je Crna Gora potpisnica brojnih međunarodnih konvencija kojima se obavezala da sprovodi aktivne mjere da osigura potpunu ravnopravnost građana i građanki.

“Takođe, sve političke partije, svojim političkim programima i javnim obraćanjima, snažno zastupanju ideju demokratizacije društva, a najveći broj istih dao je punu podršku predlozima ŽPM na sastancima održanim u prisustvu visokih predstavnika UNDP-a i Delegacije EU, čime je obezbijeđena neophodna većina za usvajavanje naših predloga”, navode iz mreže.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:27
  26.1.2020.

  Evo još jedno u nizu bestidnih i primitivnih ,,nažvrljanija" Demokratskog fronta pod naslovom "Mitrović plaća mlade da šaraju trobojke", navodi se u saopštenju OO DPS Nikšić.

 • 12:01
  26.1.2020.

  Mladost Nikšića ne podržava podjele, retrogradnu politiku i povratak u mračne lavirinte srednjeg vijeka,već život u stabilnoj, naprednoj i evropskoj Crnoj Gori, poručeno je sa sinoć održane sjednice Savjeta mladih DPS Nikšić, kojom je predsjedavala predsjednica, dr Marija Perović, a sjednici su prisustvovali i predsjednik OO DPS-a Nikšić, Ivan Mitrović i poslanici Aleksandra Vuković i Andrija Nikolić.

 • 11:03
  23.1.2020.

  Sinoć je održana VII sjednica Opštinskog odbora DPS-a Nikšić, kojoj su pored članova prisustvovali i koordinator ispred Predsjedništva DPS CG za Nikšić, Milutin Simović i koordinator za Nikšić u ime Izvršnog odbora DPS CG, Milosav Anđelić. Sjednicom je predsjedavao predsjednik OO Ivan Mitrović.

 • 09:09
  15.1.2020.

  Ko silom ili prijetnjom ili na drugi protivpravan način utiče da se političkom subjektu daju sredstva za finansiranje izborne kampanje ili finansiranje političkog subjekta, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Ako djelo učini javni funkcioner, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina, navodi se u Zakonu o dopunama Krivičnog zakonika, koji je parlament usvojio krajem godine.