Predlog Lekića za mandatara nema utemeljenje u Ustavu

Kabinet predsjednika Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 29.12.2022. u 12:03
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u odgovoru na pismo lideru Demokratskog fronta Andriji Mandiću kazao je da nema namjeru da spori tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu za mandatara Miodragu Lekiću, ali da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore. Istakao je da je spreman za dijalog.

Đukanović je zahvalio Mandiću na pismu i kazao da je poznat je njegovj stav o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku.

“Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore”, kazao je on. .

Istakao je da nema namjeru da spori tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu Miodragu Lekiću.

“Ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku”,rekao je Đukanović.

Zadovoljan je, kaže, zbog spremnosti Mandića da kroz dijalog svi daju doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja povjerenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsjedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je, kako je rekao, posljedica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smijenila Skupština Crne Gore.

“Kao i uvijek otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca”, zaključio je Đukanović.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Poštovani,
   Dokle više se nadmudrivati sa gospodinom Đukanovićem? Toliko vlada Crnom Gorom i još mu je malo.
   Vi iz DF kao da niste u stanju da mu pokažete đe mu je mjesto ili igrate opet kako Milo kaže!? Treba vam odlučnosti, definitivno, ili ste samo bili i ostali nedorasla opozicija. Ko zna možda to i želite?

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predsjednik Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, kazao je da misli da ispunjava sve uslove za predsjedničku kandidaturu, te da bi volio da neko dokaže suprotno. U emisiji "Argumenti", na Televiziji Crne Gore (TVCG), pokazao je uvjerenje o prebivalištu u Podgorici od 2021. godine i poručio da nema ništa protiv da MUP provjeri sve navode. Na pitanje o koalicionom sporazumu sa Demokratama, Spajić je ocijenio da nema potrebe da se ulazi u predizbornu koaliciju, ali da očekuje podršku Alekse Bečića i Dritana Abazovića.
  Jedan od lidera Demokratsog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.