Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predlog zakona: Popis od 30. novembra do 15. decembra

pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 16.11.2023. u 15:27
Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra. To je predviđeno predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu koji je danas predat u skupštinsku proceduru.

"Popis će se sprovesti u periodu od 30. novembra do 15. decembra 2023. godine. U slučaju da popis nije moguće sprovesti u periodu iz stava 1 ovog člana zbog vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača iii drugih opravdanih okolnosti, na predlog direktora Uprave za statistiku, Vlada može da donese odluku o produženju perioda popisa do 15 dana", navodi se u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu, prenosi portal RTCG.

Ističe se da se uspostavlja softver radi provjere podataka prikupljenih tokom sprovođenja popisa, a koji se odnose na pitanja o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti; vjeri; maternjem jeziku; jeziku kojim lice uobičajeno govori.

"Radi uspostavljanja softvera iz stava 1. ovog člana, kao i revizije koda tog softvera Vlada Crne Gore obrazuje Komisiju za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovnistva", ističe se u predlogu zakona.

Kako se ističe, poslovi Komisije su priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja za provjeru podataka.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Nikšićki SDP pozvao je Demokrate da se distanciraju od predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, čije javno djelovanje "nanosi dugoročnu štetu ugledu i vrjednostima koje ponosno baštini grad".