Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Radulović: Sa reformskom Vladom Nikšić može biti najrazvijenija opština

PZP
  • Autor onogost.me
  • 04.06.2023. u 14:47
Zamjenik predsjenika Pokreta za promjene i kandidat za poslanika Branko Radulović je istakao da Nikšić ima potencijal da ukoliko se formira reformska Vlada bude najrazvijenija opština u Crnoj Gori sa najvećim standardom građana.

Funkcioneri Pokreta za promjene na čelu sa predsjednikom Nebojšom Medojevićem, i kandidati za poslanike sa liste Prvo Crna Gora – Reforme za spas zemlje, danas su posjetili Nikšić. Kako je saopšteno iz PzP-a oni su građanima predstavili svoj program reformi, posebno novu ekonomsku politiku koja će, kako kažu, značajno uticati na razvoj ovoga grada.

Radulović smatra da Nikšić mora biti industrijski centar države u kome će se proizvoditi proizvodi srednjeg i visokog tehnološkog sadržaja i biti konkurentni na tržištu Evropske unije.

Vrlo je važno, istakao je, da se Željezara Nikšić vrati proizvodnji i preradi čelika i željeza.

Kako navodi Radulović, na osnovu studije koju su sačinili, garantuju da sa ulaganjem od 60-70 miliona eura u dovršetak modernizacije Čeličane, kupovinom nove prese, konti liva i valjaonice Željezara može proizvoditi više od 50.000 tona kovanog čelika i više od 50.000 tona konstrukcionog čelika različitog profila, te da će zapošljavati više od 1500 radnika i ostvariti prihod više od 200 miliona eura.

Daljom preradom, mišljenja su da će broj zaposlenih rasti a i ukupni prihod biti značajno veći.

On ističe da treba nastaviti sa ugradnjom solarnih panela na Željezari kako bi dostigla nivo od 30% zadovoljenja strujom iz sopstvenih izvora što je standard u Evropskoj uniji.

Iz Pokreta za promjene smatraju da Institut za crnu metalurgiju i Metalac Nikšić moraju biti sastavni dio Željezare.

Radulović je pozvao da se protivzakonita eksploatacija crvenih boksita hitno prekine, a preostale rezerve racionalno koriste i prerađuju u fabrici glinice koja bi mišljenja je trebala biti smještena u Župi nikšićkoj, ali koja bi morala zadovoljavati stroge ekološke standarde.

Zamjenik predsjednika PZP, se osvrnuo i na značaj i ulogu EPCG za ekonomski razvoj zemlje i istakao da EPCG mora biti dominantni vlasnik i postojećih ali i novih „zelenih“ izvora električne energije, te smatra da u tom cilju vodotok Pive treba maksimalno iskoristiti izgradnjom hibridnih i reverzibilnih hidroelektrana Komarnice, Pive II i Kruševa i rekonstrukcijom Pive I.

“Vjetro parkove i solarna polja moraju se valorizovati isključivo aukcijom ili sopstvenim ulaganjem, a ne nikako kroz direktne pregovore sa pojedinim investitorima”, istakao je Radulović i naglasio da trećina Bilećkog jezera treba napokon da bude crnogorska i da postojeća ekološka rekonstrukcija Termoelektrane treba biti unaprijeđena da bi zadovoljila nove direktive Evropske unije i bila konkurentnija.

On je građanima garantovao da će se na takav način sukcesivno za narednih sedam godina duplirati proizvodnja električne energije i imati suficit i izvoz u vrijednosti od 500 miliona pa do jedne milijarde eura.

“Uz postojeću proizvodnju alkohola i prehrambenu industriju, te valorizaciju drugih resursa, Nikšić će postati evropski grad”, tvrdi Radulović.

Predsjednik Opštinskog odbora PzP Nikšić i kandidat za poslanika, Vladan Raičević, se osvrnuo na ekološki aspekt i značaj zaštite životne sredine.

Kako je saopšteno iz PzP-a on je rekao da je ekologija briga za budućnost i da moramo da smanjimo potrošnju papira, plastike i štetnih materija.

“Treba da mislimo na naše šume, rijeke i more, da očistimo naše vode, očistimo gradove, uredimo naša dvorišta, da od otpada napravimo gorivo”, istakao je Raičević.

Čista država je, kako kažu iz Pokreta za promjene, red, disciplina i racionalno trošenje.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.