Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

REACT 2016 okupio polaznike iz 29 zemalja

react_clanovi
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.09.2016. u 10:23

Na Ivanovim Koritima, u blizini Cetinja, juče je počeo deveti po redu Regionalni evroatlantski kamp REACT 2016, u organizaciji ALFA Centra iz Nikšića.

Na kampu učestvuje 120 polaznika iz 29 zemalja, tako da je, uz 38 predavača, ovo najbrojniji kamp do sada. Prema riječima direktora ALFA Centra Aleksandra Dedovića, polaznici će do petka, 10 septembra diskutovati i slušati predavanja na temu evroatlantskih integracija Crne Gore, regionalne bezbjednosti i saradnje, međunarodnih odnosa i geopolitike.

“Ovogodišnji kamp je posvećen jubileju, desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti i sasvim je prirodno da se održi na Ivanovim Koritima ispod Lovćena gdje će se naši gosti iz svih krajeva svijeta upoznati sa crnogorskom tradicijom. Polaznici kampa u narednih pet dana imaće priliku da razmijene znanja i iskustva sa kolegama i uvaženim predavačima, te da u toku neformalnih aktivnosti saznaju, nauče i razriješe eventualne dileme vezane za integracione procese u Alijansu“, istakao je Aleksandar Dedović, koji je i predsjednik ekspertskog savjeta REACT 2016.

Potpredsjenik Vlade Crne Gore, Petar Ivanović, prisutnima je poželio dobrodošlicu, istakavši da je Crna Gora stabilna i slobodna zemlja koja, kako je rekao, ne samo što korača krupnim koracima ka punopravnom članstvu u NATO, već i prema Evropskoj uniji, pri tome vodeći posebnu brigu o mladima.

“Sve što radimo danas, radimo zarad budućnosti čiji ste vi neizostavan dio, zato iskoristite prilku da na događajima kakav je ovaj naučite što više o evroatlantskim integracijama“, kazao je Ivanović.

Vojni ataše u ambasadi Kraljevine Norveške u Beogradu Tore Anderson  je istakao da događaji poput REACT-a omogućavaju razmjenu znanja i informacija i što je u ovom trenutku posebno važno, podstiču dijalog o evroatlantskim integracijama. 

„Proces integracija u EU i NATO nije samo posao za vlade, već aktivnu ulogu u informisanju javnosti igra i civilno društvo“, zaključivši da ukoliko se žele promjene, prvo ih treba razumjeti.

Na otvaranju prisutnima se obratio i Robert Psczel iz Odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a rekavši da je Crna Gora u proteklom periodu odradila sjajan posao na putu ka Alijansi.

„Crna Gora je na vratima NATO-a zbog toga što je odradila zaista odličan posao kako bi ispunila sve zahtjeve koje je  NATO pred nju postavio“, rekao je on u obraćanju.

Kristijan Poša, ambasador Republike Mađarske, članice NATO-a govorio je o podršci te zemlje Crnoj Gori.

Republika Mađarska i njeno predstavnštvo u Crnoj Gori je uvijek podržavalo.Ambasada Mađarske, kao kontakt ambasada za NATO ima jasan stav da je Crna Gora svojim dosadašnjim trudom i radom je sve učinila da postane punopravna članica NATO Alijanse „Crna Gora je svakog dana sve bliža NATO Alijansi i jedina je država na Zapadnom Balkanu koja sledeće godine ima velike šanse da postane punopravna članica NATO Alijanse. Istinski vjerujem da će se to dogoditi sledeće godine“, rekao je Kristijan Poša.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da je članstvo u NATO ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore. 

„Od polazne tačke pa do danas uloženo je mnogo energije i truda kako na untrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu i sada smo sasvim sigurni da je Crne Gora spremna za NATO kao pouzdan saveznik i kao država koja je već pružila zapažen doprinos globalnoj sigurnosti“, rekao je juče Bogdanović u ime domaćina devetog REACT-a.

Prvo počasno predavanje na kampu održao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Petar Ivanović.

Ovogodišnji REACT trajaće do subote, 10. septembra.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci