Šavnik primjer da su partijski interesi ispred javnog

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 22.10.2023. u 21:54
Da je partijski interes često ispred javnog pokazuje i primjer Šavnika. Danas je godina od početka lokalnih izbora u Šavniku, a kroz devet ponovljenih ciklusa na pojedinim biračkim mjestima jedna od nerazvijenih opština nije uspjela da dobije novi saziv lokalnog parlamenta.

Za razliku od dječijih rođendana, u Šavniku nema ko da oduva svjećicu za ravno godinu od početka izbornog procesa. Glasalo se čak u devet navrata, a izborni proces prekidan je nekoliko puta i na biračkom mjestu Mokro.

Slobodan Lazarević pravosnažno je osuđen jer upisanom biraču nije dozvolio da glasa.

“Ja sam njega lično poznavao i rekao sam mu: ‘Čajo, ti nemaš pravo da glasaš ovdje. Kako možeš’, kaže on: ‘Ja sam upisan u birački spisak’. Rekao sam mu da nema pravo da glasa. Onda je napustio, otišao je u Šavnik u DPS i jednostavno me prijavio policiji i protiv mene je napisana krivična prijava”, kazao je Lazarević.

A tokom izbornog procesa lomile su se kutije, sijevale su i pesnice, nosili listići. Iako su izlazili devet puta na biračka mjesta, građanima u šali i zbilji nedostaju izbori.

U stavovima političkih aktera ništa se nije promijenilo. Nakon godinu lokalna vlast i opozicija različito komentarišu činjenicu da se izbori još nijesu završili.

“Ono što je mene tada, na početku ovog procesa, kada se ovo dešavalo, izgledalo nemoguće. Izgledalo je da se to ne može dešavati u Crnoj Gori. Danas, kada vidim brojne druge stvari i koje prolaze pored nas čini mi se da i to nije najveći problem danas Crne Gore”, kazao je predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić.

“Ovo što se dešavalo u Šavniku ne dešava se ni u Sjevernoj Koreji ni u nekim plemenima u Africi. Znači, da nema izbora jednostavno produžava se vlast bez izbora, bez davanja mogućnosti narodu da bira svoje predstavnike posle određenog vremena”, kazao je nosilac liste „Za budućnost Šavnika“ Gavrilo Cerović.

Šavničko izborno klupko još uvijek se nije odmotalo. OIK redovno zasjeda, ali čini se da će građani morati da pričekaju dan kada će opet na birališta.

A da se izbori ponove po deseti put Slobodan je siguran u jedno.

“Znači, uradio bih opet isti taj postupak koji sam uradio. Ne bih uradio čovjeku koji je stanovnik tu i koji živi tu. To bi za mene bio najviši grijeh kada bih to uradio”, kazao je Slobodan Lazarević.

Zbog remećenja izbornog procesa protiv 33 osobe podnesene su krivične prijave. Izbori u Šavniku, baš kao i Đekna, još nijesu završeni, a politički akteri kažu da su spremni za nove, ma kad oni bili.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore pobijedila je Senegal 29:21 u Geteborgu u drugom kolu Glavne runde Svjetskog prvenstva.