Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
16:28
10.5.2021.

Simović: Ponosan sam zbog povjerenja i prilike da budem predsjednik, na računu Opštine na današnji dan 1.500.000 eura

I danas nakon pola godine imam osjećaj ponosa zbog datog povjerenja i prilike da budem predsjednik opštine Nikšić. Uvijek sam stizao da obnovim sebe u Nikšiću, saopštio je Milutin Simović, bivši predsjednik Opštine Nikšić.


Na današnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) Nikšić za novog predsjednika Nikšića izabran je Marko Kovačević. Neposredno pred početak sjednice, Simović je pisanim putem obavijestio predsjednika SO da podnosi ostavku na mjesto predsjednika Opštine Nikšić.

Simović je kazao da je stanje na računu Opštine na današnji dan 1.500.000 eura.

"Radom, porodičnim obavezama, uspomenama iz mladosti i potrebom sretanja sa nikšićkim drugovima. Ovoga puta sam imao obavezu, odgovornost, potrebu i emociju da za kratko vrijeme što više uradim za dobro svih građana u Nikšiću. I to u vremenu kada se sa brojnih adresa kroz neskrivenu najavljenu bitku za Nikšić htjela ugasiti luča Nikšića, koji je bio uzdanica – građanske, evropske, sekularne i antifašističke Crne Gore. Urađeno u proteklih pola godine bilo je utemeljeno u iskoracima lokalne samouprave u prethodnih osam godina", poručio je SImović.

Istakao je da je posebnu pažnju njegova administracija posvetila potrebi da se ojača osjećaj solidarnosti, da se razumiju ljudski izazovi koji su brojni, a posebno u uslovima pandemije koja je donijela velike i zdravstvene i ekonomsko-socijalne probleme.

"Obavio sam razgovor sa preko 1000 naših sugrađana – na terenu ili u Opštini. Pokrenut je širok dijalog sa predstavnicima privrede, poslenicima kulture, sportistima, mladim ljudima, penzionerima, zdravstvenim radnicima, poljoprivrednim proizvođačima, civilnim sektorom", dodao je on.

Podsjetio je na na ključne aktivnosti koje smo realizovali u proteklih pola godine.

"U gradskom, prigradskom i ruralnom području asfaltirali smo 28,2 km puteva. Završili smo nasipanje 133,5 km puteva na ruralnom području, uključujući i brojne katune. Izgrađeno je 1300 m2 trotoara. Značajno je rekonstruisana, modernizovana i proširena javna rasvjeta. Poboljšana je i bezbjednost u saobraćaju kroz postavljanje brojnih usporivača brzine (dužine 300 m), vertikalne signalizacije... Rekonstruisani su brojni postojeći vodovodi i proširena kanalizaciona mreža. Rekonstruisali smo Gradsku kapelu. Oživjeli nikšićku pijacu.  Rekonstruisali smo Spomen-dom na Bogetićima. Odmakli su radovi na obnovi seoske škole u Mioljem polju. Obnovljeni su brojni domovi po mjesnim zajednicama. Donijeli smo odluku sa brojnim mjerama podrške građanima i privrednim subjektima u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa sa fiskalnim efektom od 2 400 000 eura. Donijeli smo Agrobudžet od 636 000 eura i već su isplaćene premije za tri mjeseca ove godine.  Već smo dodijelili 36 vaučera za mlade bračne parove, samohrane roditelje,.. za povoljno rješavanje stambenih pitanja u okviru projekta „Nikšić je moja adresa“.  Pokrenuli smo projekat za mlade „Krenimo zajedno“ i obezbjedili podršku za realizaciju kreativnih i održivih ideja", naveo je Simović.

Istakao je da se nastavilo sa podrškom u zapošljavanju 42 visokoškolca, te da je isplaćena podrška u okviru projekta podrške ženskog preduzetništva u iznosu od 40 000 eura.

"Isplaćena je podrška za 160 novorođenčadi. Isplaćeno je 160 jednokratnih socijalnih novčanih pomoći. Obezbijeđena je podrška za NVO u iznosu od 50 000 eura i već je pristiglo 29 zahtjeva. Poštujući napor i ljudski odnos brojnih zaposlenih, bolnici Nikšić je odobrena donacija od 30 000 eura, a Domu zdravlja 10 000 eura. Pokrenuli smo dijalog sa udruženjem penzionera i sindikatom zdravstva za obezbjeđenje potrebnih placeva uz oslobađanje komunalija za izgradnju stanova. Proširili smo obuhvat sportskih klubova sa podrškom. Na javnom konkursu 43 kluba su dobila sredstva. Obezbijedili smo 200 000 eura za rekonstrukciju Sportskog centra (parket, mobilijar, energetska efikasnost). Izgradili smo sportske poligone i dječija igrališta. Dali smo podršku za očuvanje programa geronto domaćica. Vatrogasci su opremljeni sa novim specijalizovanim odijelima, zimskim sankama, terenskim vozi-lom, radi se na idejnom projektu za vatrogasni dom. Realizovane su brojne programske aktivnosti: Zahumlja, Pozorišta, Narodne biblioteke „Njegoš“ – koja ovih dana obilježava 140 godina rada, kao i Muzeja i galerija. Stanje na računu Opštine na današnji dan je 1.500.000 eura", rekao je Simović.

On je poručio da su Nikšiću potrebni novi iskoraci i nove pobjede na brojnim poljima.

"Na ekonomskom planu, zdravstvenom, obrazovnom, kulturnom, sportskom, a posebno na planu očuvanja građanskog duha, zajedništva, solidarnosti, antifašističkih tekovina kao temelja moderne Crne Gore i evropske perspektive kao najbolje garancije kvalitetnijeg života i u Nikšiću i u Crnoj Gori. Energija za dostizanje tih ciljeva je upravo probuđena u Nikšiću objedinjavanjem svih proevropskih snaga uz građanski aktivizam. Ovom prilikom čestitam novoizabranom predsjedniku opštine i predsjedniku Skupštine Opštine Nikšić sa željom da rade za dobro svih građana Nikšića", zaključio je Simović.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:46
  12.6.2021.

  Nakon svih lomova i slomova koje su Crnoj Gori i Nikšiću priredili, opet se javlja poznata družina jeftinih demagoga iz crtanog filma “Braća Dalton”. Ovog puta tužni i bez poleta, dakako, jer smo ih razvlastili i potukli gdje god je bilo prilike, pa sad saopštenja puna besprizornih laži moraju pisati bez poznatih nadoknada u vidu “koncesija” nad imovinom građana, navodi se u reagovanju Demokrata na današnje saopštenje OO DPS Nikšić.

 • 13:34
  12.6.2021.

  Demagozima udario trenutak slave u glavu, pa vide sebe čak i u Ligi šampiona. Gospodo populisti, ne ulazi se u Ligu šampiona sa kadrovima kao što je Marko Mitrović, nesposobni doktor i univerzalni “ekspert”. To su kadrovi za ispadanje u niži rang takmičenja, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • 16:48
  11.6.2021.

  Predsjednik Skupštine Aleksa Bečića zakazao je za 24. jun Osmu - posebnu sjednicu Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2021. godini.

 • 16:07
  11.6.2021.

  Demokrate su nas ponovo uvjerile da u Nikšiću nemaju boljeg i stručnijeg kadra od Marka Mitrovića, “univerzalnog eksperta”, novog predsjednika FK Sutjeska. Istog onog Mitrovića koji je na sva zvona kritikovao bivšeg direktora Iliju Ašanina što određeno vrijeme provodi na fudbalskom terenu, saopštili su iz Opštinskog odbora DPS Nikšić i poručuju da nije tragično bilo bi smiješno.