Spajić: Ispunjavam uslove za kandidaturu, očekujem podršku Bečića i Abazovića

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 02.02.2023. u 21:59
Predsjednik Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, kazao je da misli da ispunjava sve uslove za predsjedničku kandidaturu, te da bi volio da neko dokaže suprotno. U emisiji "Argumenti", na Televiziji Crne Gore (TVCG), pokazao je uvjerenje o prebivalištu u Podgorici od 2021. godine i poručio da nema ništa protiv da MUP provjeri sve navode. Na pitanje o koalicionom sporazumu sa Demokratama, Spajić je ocijenio da nema potrebe da se ulazi u predizbornu koaliciju, ali da očekuje podršku Alekse Bečića i Dritana Abazovića.

“Mi smo čista politika, ekonomska politika, vladavine prava, apsolutne meritokratije… Želimo funkcije samo u Vladi, sve druge bi bile birane na konkursu. Koalicionim aranžmanima bismo izgubili tu poruku građanima”, istakao je Spajić i dodao da je Pokret “Evropa sad” otvoren za sve post-izborne razgovore sa bliskim partijama.

Intenzivnu komunikaciju, kako je saopštio, ima sa Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem.

“Ubijeđen sam da će oni na kraju presjeći i podržati našu kandidaturu, to je pobjednička kandidatura i vjerujem da će biti osovina saradnje takvih partija i u budućnosti. Pozivamo i ostale pojedince i druge partije manjebrojnih naroda da podrže kandidaturu i da zajedno u budućnosti radimo u izvršnoj vlasti”, kazao je Spajić.

Komentarišući optužbe i navode predsjednika Pokreta za promjene (PzP), Nebojše Medojevića, o njegovim nekretninama, Spajić je istakao da on i njegova partija “nastavljaju sa destruktivnom politikom, bez vizije za Crnu Goru”…

“To se uvijek dešava pred izbore i to traje već dvije godine. Dotični gospodin se protiv korupcije borio sa prskalicama, tvrdio da sam ja zet gospodina Krivokapića… To su takve sočne neistine. Ti napadi će biti još intenzivniji…”

U inostranstvu je, kako je rekao, posjedovao jednu nekretninu, koju je prodao prije stupanja na funkciju ministra.

“Ugovor kod notara ovjeren je 30. decembra 2020. godine, novac je primljen ranije. ASK-u sam prikazao taj novac i ja sam vjerovatno najtransparentniji političar u Crnoj Gori, Od tada, ja nemam nijednu nekretninu, a prijavio sam čak i kriptovalute”, dodao je on.

Kazao je i da Tužilaštvu ostavlja da se bavi tim navodima.

Spajić je, na pitanje o Medojevićem pozivu na TV duel, rekao da ne želi da daje na značaju čovjeku koji je “politički marginalizovan”

“Ako bude predsjednički kandidat, srešćemo se u nekoj debati i razmijeniti mišljenja,. Ako ne, smatram da je to gubljenje vremena”, istakao je on.

Pokazao uvjerenje o prebivalištu

Na pitanje o ispunjavanju uslova za predsjedničku kandidaturu, Spajić je u emisiji pokazao uvjerenje o potvrdi o prijavljenom prebivalištu u Podgorici od 2021. Poručio je da će poštovati odluku nadležnih, i apelovao da se o tome na diskutuje u medijima.

“Mislim da ispunjavam sve uslove za kandidaturu, stvarno bih volio da neko dokaže suprotno”, istakao je on.

Na pitanje da li je bio prijavljen na beogradskoj adresi, Spajić je rekao:

“Nadležni neka pošalju dopise drugim državama, nemam ništa protiv da MUP to provjeri. Ponavljam, MUP je jedini nadležan da odluči da li ispunjavam taj uslov za kandidaturu.”

Za sprovođenje “Evropa sad 2” potrebno 12 mjeseci

Spajić je ocijenio da je Crnoj Gori potreban sanacioni plan. Od kraja sanacije, dodao je on, potrebno je 12 mjeseci, da bi sproveli “Evropu sad 2” i imali 1.000 prosječnu, a 700 eura minimalnu zaradu, 450 eura minimalnu penziju…

“Javne finansije su do septembra 2022. godine, prije rebalansa, bile u dobroj situaciji. Rebalans je deficit digao na pet odsto, pa novi budžet pogoršao na šest odsto”, dodao je Spajić.

Sa strukovne strane, optužbe političkih oponenata je ocijenio smiješnim.

“Previše smo opsjednuti regionom”

Ako bi bio izabran za predsjednika, Spajić ističe da mu fokus ne bi bio na regionalnoj saradnji.

“Previše smo opsjednuti Zapadnim Balkanom, te zemlje su i dalje fokusirane na teme devedesetih. Mi treba da se bavimo pitanjima zdravstva, ekonomije, vladavine prava, školstva, evropskih integracija i da zajedno kao region izađemo iz mraka koji predugo traje”, istakao je.

Kao predsjednik bi se, kako je rekao, fokusirao na posjete zemljama sa velikim BDP-om i uticajem u svijetu.

Sa Vučićem se, dodaje, više puta sastao u kapacitetu ministra finansija.

“Mi treba da se držimo naših interesa”, poručio je Spajić.

Partneri za parlamentarne izbore

Upitan koga vidi kao partnera “Evrope sad” na eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, Spajić je odgovorio:

“Ne želim da kalkulišem o vanrednim parlamentarnim izborima, ko će se koliko zadržati na kojoj poziciji… Mislim da postoje partije prošlosti, koje su se pokazale kao pogubne. Naš narod nije vjerovao da postoji alternativa za to. Ima tu mladih ljudi, koji nam se konstantno javljaju, i nadam se da će se te partije reformisati . U ovom trenutku, te partije nam nijesu partneri, već su to građanske i stranke manjebrojnih naroda.”

Poručio je i da “ima život van politike”, te da u svakom trenutku mogu da izađe…

“Oni, koji se trenutno bave politikom, nemaju tu opciju i očajnički nas napadaju…”, dodao je sagovornik TVCG.

“Dosadašnji predsjednici nijesu radili dobar posao”

Spajić je ocijenio da svi dosadašnji predsjednici Crne Gore nijesu radili dobar posao. Poručio je i da to “autistično” stanje želi da promijeni i da bude predsjednik svih građana. Istakao je i da će instistirati da se program “Evropa 2” ispuni.

U emsiji “Argumenti”, Spajić je rekao da “Evropa sad” ima viziju i jasan plan, te da je jako bitno da Crna Gora ide u dobrom pravcu i da “ne skliznemo u devedesete”.

Istakao je da ne bi prejudicirao odluku Predsjedništva o njegovoj kandidaturi za predsjednika, te da nema nikakva očekivanja.

“Funkcija predsjednika je bitna, vidimo da mnoge stvari ne funkcionišu, imamo i sudstvo, problematične institucije i potrebno je da makar jedna institucija funkcioniše kako treba”, kazao je Spajić u “Argumentima”.

Naglasio je da je Crna Gora stala na evropskom putu.

“Nemamo ni pristup tržištu kapitala i ne znamo kako da se zadužimo ove godine”, kazao je lider “Evrope sad”.

Crna Gora, dodao je, trenutno biraju pravac kojim žele da se država kreće.

“Ako izaberu naš put, krećemo se ka nezaustavljivom ekonomskom razvoju. U suprotnom, vraćamo se u siromaštvo, podjele, i nešto što svi želimo da zaboravimo”, kazao je Spajić za TVCG.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Državna izborna komisija DIK priprema se za drugi krug predsjedničkih izbora. U nedjelju počinje štampanje glasačkih listića, a ovoga puta neće biti žrijebanja, nego će kandidati nastupati pod istim rednim brojevima kao i u prvom krugu. Iz Komisije poručuju da su postojeći zakoni nedorečeni kada je u pitanju organizacija drugog kruga izbora, zbog čega apeluju da se konačno pristupi izbornoj reformi.
  Svojim ljudskim, moralnim, intelektualnim političkim i drugim osobinama Jakov Milatović je jedini koji zaslužuje da bude novi predsjednik Crne Gore, piše u pismu podrške koja je u ime udruženja penzionera upućena predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću, saopštio je Pokret Evropa sad (PES).
  Mislim da je moguć scenario da Ustavni sud poništi Đukanovićev potez o raspuštanju Skupštine Crne Gore, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić u emisiji Link na Radiju Crne Gore.