Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Stanić i Odžić predali Rezoluciju o Bilećkom jezeru

SDP
 • Autor onogost.me
 • 21.03.2024. u 14:48
Predsjednik Glavnog odbora SDP Mirko Stanić i zamjenik predsjednika SDP Petar Odžić predali su poslanicima Skupštine Crne Gore Rezoluciju kojom se zahtijeva pravična raspodjela proizvodnje hidroenergetskog sistema HE “Trebišnjica” nastalog stvaranjem Bilećkog jezera na teritoriji naše zemlje, saopšteno je iz te partije.

Stanić je istakao da Crna Gora ne koristi niti jedno pravo na osnovu izgradnje četiri hidroelekrane i nesporne činjenice da je formiranjem akumulacije Bilećko jezero potopljeno 5,08 kvadratnih kilometara teritorije Crne Gore, kao i činjenice da od ukupnog sliva jezera sa crnogorske teritorije dolazi između 37% i 42%.

"Takođe, naša zemlja kao pribrežna (granična) država nikada nije dala pisanu saglasnost za potapanje svoje teritorije vodama hidroakumulacionog objekta Bilećko jezero, a država Crna Gora kao titular pripadajućeg dijela vode hidroakumulacije nije već 58 godina kod nizvodnih elektrana ostvarila svoja pripadajuća prava. Kako se radi o milijardama proizvedenih kilovata, jasno je da je Crna Gora oštećana za stotine miliona eura", piše u saopštenju SDP-a.

U Rezoluciji se, kako prenose iz te partije, navodi da “Skupština Crne Gore poziva sve države koje imaju interesa u hidrosistemu nastalom na osnovu voda Bilećkog jezera da, u duhu obostrano dobrih namjera, zajednički pristupimo  valorizaciji hidroenergetskog potencijala navedenog jezera.”

Stanić je naveo da elektroenergetska kompanija iz entiteta BiH Republika Srpska ne isplaćuje ni nadoknadu Opštini Nikšić za potopljeno zemljište, iako je ona isplaćivana do 1992. godine, a sada se isplaćuje opštinama Bileća i Trebinje.

On je istakao da očekuje da svi poslanici Skupštine Crne Gore podrže navedenu Rezoluciju, čime bi se ispravila višedecenijska nepravda i u potpunosti valorizovali hidropotencijali naše zemlje.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Proširenje Vlade može se očekivati u narednih desetak dana. Time će Crna Gora najzad napraviti dodatni demokratski iskorak i izaći iz jednog politički nenormalnog stanja, u kome su određene adrese sprečavale da oni koji su predvodili borbu za demokratiju i oborili visedecenijsku diktaturu, budu u Vladi.
  Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne', istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura