Stranke ne mogu osnivati mlađi od 30 godina

ppartije
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 14.02.2016. u 12:35

Političke partije ne mogu osnivati omladinske organizacije, niti ih pomagati materijalno i finanasijski, predviđeno je Predlogom zakona o mladima, kojim se prvi put u Crnoj Gori uređuje omladinska politika.

Predlog zakona o mladima nalazi se u skupštinskoj proceduri. Zakonom je određeno da su mladi lica koja imaju od 15 do 30 godina.

Zakonom se zabranjuje političkiim strankama da mogu biti osnivači omladinske organizacije, radi stvaranja uslova da mogu slobodno i samostalno da ostvaruju svoju djelatnost, ciljeve, prava i obaveze.

Zakonom se prvi put uređuje omladinska politika i rad u Crnoj Gori, definisanjem aktivnosti subjekata koji učestvuju u njenom kreiranju i sprovodenju i uređuju pitanja od interesa za djelovanje mladih.

“Preciziraju se aktivnosti koje se odnose na omladinsku politiku, omladinski rad, institucionalnu brigu o mladima, utvrđuju oblici i finansiranje organizovanja, djelovanje mladih na lokalnom i državnom nivou i druga pitanja od značaja za mlade”, navodi se u obrazloženju.

Predlogom zakona utvrđena su načela na kojima se zasniva omladinska politika – jednakosti, volonterizma, solidarnosti, dobrovoljnosti, partnerstva, sposobnosti i naučnim saznanjima radi dobrovoljnog učešća mladih u svim oblastima društvenog života u skladu sa sopstvenim izborom.

“Garantuje se jednakost mladih u ostvarivanju prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost, rasu, pol, jezik, vjeru, crkveno porijeklo i imovinsko stanje, članstvo u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama, invaliditet, zdravstveno stanje, fizički izgled, seksualnu orijentaciju, rodni identitet i drugo lično svojstvo”, navodi se u obrazloženju. 

Za ostvarivanje omladinske politike donosi se Nacionalna i opštinske strategija za mlade kojima se definišu prioritetne aktivnosti na tim nivoima.

Nacionalnu strategiju za mlade donosi Vlada Cme Gore, na predlog Uprava za mlade i sport za pet godina. 

Predlogom zakona se propisuje da organ državne uprave nadležan za poslove prosvjete obrazuje Savjet za mlade, kao stručno i savjetodavno tijelo, sa mandatom od četiri godine. 

Zakonom je uređeno finansiranje omladinske politike. Sredstva za realizaciju Strategije za mlade obezbjeđuju se iz Budžeta Crne Gore i drugih izvora, a za Opštinske strategije iz budžeta lokalne samouprave i drugih izvora.

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative i Demokratske unije Albanaca, podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. To je saopštio poslanik DPS-a Andrija Nikolić. On je kazao da su pozvali Bošnjačku stranku da potpiše krivičnu prijavu, što su oni odbili.
Odbor za bezbjednost i odbranu podnijeće krivičnu prijavu protiv nepoznatog člana koji je, kako se sumnja, odao tajne podatke sa zatvorene sjednice novinaru jednog dnevnog lista. Odluka je donešen sa osam glasova za, dok je jedan bio protiv. Odbor je prije toga saslušao vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore, general-majora Rajka Pešića, prije stupanja na funkciju.