Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Treći dan REACT-a protekao u debati o vojnoj neutralnosti

milacic svenja
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 30.08.2015. u 22:49

Vječita  dilema, za NATO ili za neutralnost , tema je o kojoj se raspravljalo trećeg dana REACT-a.

Izvšrni direktor Pokreta za neutralnost, Marko Milačić, kazao je da teorija vojne neutralnosti u posljednja dva vijeka ima dobre rezultate u evropskoj praksi.

„Princip neutralnosti daje značajan doprinos kulturi dijaloga nenasilja i mira. U današnjoj Evropi postoji određen broj vojno neutralnih država od koji je čak šest članica EU, i to su napredne zemlje sa visokim demokratskim standardima”, rekao je Milačić i dodao da se u njegovom pokretu zalažu za bliže odnose sa Rusjom i Kinom.

„I ne samo sa tim zemljama. Da bi Crna Gora opstala mora da ima dobre odnose sa svima. Dosta takozvanih eksperata će reći da neutralnost nije moguća, a mi kažemo da jeste i da je to obaveza za koju se moraju boriti svi, pogotovo mladi”, saopštio je Milačić.

Komentarišući ekonomske prednosti ulaska u NATO, ambasador Mađarske, Kristijan Poša, kazao  je  da sve zemlje, po ulasku u NATO, bilježe nevjerovatan rast stranih direktnih investicija i podsjetio je da je njegova zemlja drugi najveći strani investitor u Crnoj Gori sa oko 600 miliona eura. On je istakao  i da je jedan od interesa te zemlje da Crna Gora bude u NATO-u zato što će njihove investicije biti sigurnije.

„Teško da bi Audi, Mercedes i Suzuki uložili mnogo novca i otvorili fabrike u Mađarskoj, da nijesmo članica NATO-a i EU“, zaključio je Poša.

Ovu tezu potvrdio je i savjetnik u Ambasadi Rumunije u Podgorici, Štefan Mihai,  govoreći o uticaju ulaska Crne Gore u NATO na region.

„Uloga Crne Gore u regionu će nakon toga biti značajnija, jer će biti dio donošenja odluka na najvećem mogućem nivou“, rekao je Mihai, koji je takođe naveo da Rumunija, od ulaska u NATO 2004. godine, bilježi stalan rast stranih investicija.

Austrija je medjutim, kao jedna od zemalja članica EU, po pitanju NATO integracija zauzela negativan stav.

“Od 1995. godine smo u Evropskoj uniji i učestvujemo u zajedničkoj odbrambenoj politici. Takođe imamo i saradnju sa NATO-om, ali ne učestvujemo u njihovim vojnim misijama. Čak je u našim vojnim dokumentima bilo zapisano do 2013. da planiramo da uđemo u NATO, a to je sada promijenjeno. To je dobro, jer je neutralnost duboko ukorijenjena u austrijski identitet”, kazala je Svenja Volter iz austrijskog Centra za mir i rješavanje sukoba.

S druge strane, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić, kazao je da kolektivni sistem odbrane NATO-a ima najbolji okvir za borbu protiv savremenih globalnih prijetnji, ocjenjujući da ni velike svjetske sile ne bi mogle same da odgovore na savremene izazove. On smatra da stabilnost Bosne i Hercegovine može biti ugrožena, ukoliko nije dio kolektivnog sistema odbrane.

Cikotić je, na Regionalnom Evroatlantskom kampu koji organizuje Alfa Centar, kazao i da NATO pruža najbolji okvir za bezbjednost BiH, i da zbog toga ta zemlja treba da bude dio Alijanse.

„Takođe i svijet se mijenja, i stalno se pojavljuju nove bezbjednosne globalne prijetnje- terorizam, organizovani kriminal su samo neke od njih“, zaključio je Cikotić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sastanak predstavnika političkih partija o pronalasku rješenja za izlazak iz krize u Šavniku koji je počeo danas u 12 sati u Skupštini Crne Gore završen je. Šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kazao je da je bilo nekoliko konkretnih prijedloga.
Političke partije počeće sjutra u 12 sati politički dijalog i razgovor kako bi se riješila kriza u Šavniku, gdje izbori nijesu završeni ni nakon više od godinu i po.