Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Trijumf kulture dijaloga

ms
  • Autor onogost.me
  • 01.09.2020. u 19:38

„Naše riječi nikada nijesu neutralne. Iako toga nismo svjesni, naše riječi su ispolitizovane, zato što nose moć koja održava interese onih koji govore“ (Fiske).

Svaki političar mora imati spremna dva govora pred proglašenje izbornih rezultata: jedan pobjednički i jedan u slučaju poraza.

Poruke koje su lideri vodećih partija poslali u noći nakon izbora 30. avgusta za mnoge su došle kao pozitivno iznenađenje. Izostala je retorika kojoj smo svjedočili prethodnih godina, puna optuživanja, teških i negativnih riječi. Retorika koja u fokusu često nije imala građane, već partije suprotnih uvjerenja i određenja.

Zato su govori koje smo čuli u nedjelju veče bili pravo „osvježenje“ u komunikacijskom smislu.

Da je očuvanje mira najvažnije – saopštili su nam svi lideri u svojim govorima. Bila je to ključna poruka. Suvišno je reći od kakvog je značaja ovakva poruka u zemljama i dalje turbulentnog Balkana.

Druga ključna riječ koja je obilježila govore opozicionih lidera (Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić) je SLOBODA. „Narode Crne Gore, desila se sloboda“ (Krivokapić) i „Crna Goro, nek ti je srećna sloboda“ (Abazović) prve su rečenice koje su javnosti uputili nakon skoro izvjesne pobjede opozicionih partija. Lider liste „Mir je naša nacija“ izabrao je rečenicu sa negacijama: „Crna Gora više nije jedina koja nije smijenila vlast na izborima“, ali je kasnije tokom govora i on poručio: „Srećna ti sloboda, moja domovino“.

Još jedna važna poruka opozicije je poziv na formiranje EKSPERTSKE VLADE. Svjesni da je previše različitih subjekata u novoj većini, umjesto toliko puta viđenih neuspjelih dogovora, opozicija bira jedini mogući put.

Novi pobjednici izbora pozvali su na POMIRENJE i smanjenje podjela. Posebno se čini važnim poziv manjinskim nacionalnim partijama da se priključe budućoj Vladi, ili kako je to lijepo rekao Krivokapić: „Ne možemo graditi Crnu Goru drugačije“.

Govor Krivokapića je, uz govor lidera DPS-a Mila Đukanovića, bio najprijatnije iznenađenje izborne noći. Za razliku od mlađih kolega, čiji govori su donijeli više emocija ali i (ne)kontrolisanog uzbuđenja, Krivokapićev govor donio je umjerenost u porukama, izboru riječi, tonalitetu.  Krivokapić, iako je u političkim vodama odnedavno, pokazao je punu zrelost i kako treba da govori odgovoran političar. Uz jasnu poruku da revanšizma neće biti, ali utvrđivanja odgovornosti hoće, Krivokapić je poručio da će graditi zajedničku budućnost i pozvao na smanjenje podjela. Momenat u kojem nenametljivo, gotovo tiho, koristi svoj autoritet da zaustavi skandiranje prisutnih upućeno predsjedniku države odavno nije viđen u našoj javnosti i za svaku je pohvalu.

S druge strane, Đukanović je svojim govorom zaokružio izborni dan i odgovorio na ključno pitanje koje je danima lebdjelo u vazduhu iznad Crne Gore. Izostao je pobjednički osmijeh i retorika glorifikacije, na koje smo navikli prethodnih 30 godina. Na bini smo vidjeli zašto Đukanović važi za jednog od najboljih komunikatora svoje generacije. Da li će početi svoj govor sa gotovo izvjesnim porazom? Đukanović je izabrao da prvo „pridobije“ građane saopštavanjem dobrih vijesti.

Uz oprezan uvod i saopštavanje da je DPS i dalje najjača partija, on poručuje da borba za većinu traje i treba sačekati sve rezultate. Đukanovićev govor u centralnom dijelu ima poruku zahvalnosti i čestitke ukupnoj biračkoj javnosti za mirnu atmosferu tokom dana. Slijedi ključna rečenica njegovog izlaganja: „Mnogi subjekti su ostvarili rezultat vrijedan poštovanja, nove prodore i to DPS poštuje i pozdravlja kao autentični izraz volje građana“. Iako nijednom u govoru nije upotrijebio riječi „poraz“ ili „pobjeda“, Đukanović je na ovaj način odgovorio na pitanje – da li će DPS priznati rezultate izbora. U trećem, poslednjem dijelu govora, imao je jasnu poruku za javnost: DPS će nastaviti da se bori za građansku, multietničku zemlju, sa evropskim sistemom vrijednosti.

Iako su poslali slične poruke, analiza samih nastupa ova četiri lidera pokazuje da smo na jednoj strani (Krivokapić i Đukanović) imali smirenost, odlučnost i jasan autoritet, lidere koji stoje iza „mi“, dok smo s druge strane imali višak uzbuđenja u nastupu, najduži govor sa čestim isticanjem „ja“ (Bečić) ili nekontrolisanje glasa (Abazović), na čemu mladi političari mogu da porade u narednom periodu.

Za sam kraj, govori koje smo čuli u izbornoj noći pokazali su svu zrelost demokratske i kulture dijaloga u Crnoj Gori, koje nam nerijetko fale u javnom diskursu. Štaviše, ako znamo da pravi retorički stil može uticati na smjer događaja, govori koje smo čuli u nedjelju veče predstavljaju trijumf kulture dijaloga, trku u kojoj su, ovog puta, svi pobijedili.

Mileva Seratlić

PR Director, Represent Communications Crna Gora

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić saopštio je ta lokalna samouprava u tom gradu ima sramni odnos prema 21. maju, Danu nezavisnosti.