Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U novom sazivu Skupštine Crne Gore 20 partija

Skupština Crne Gore
  • Autor onogost.me
  • 14.06.2023. u 10:00
U novom sazivu crnogorskog parlamenta, kako sada stvari stoje, biće poslanika iz 20 partija koje su nastupile na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna. Neke partije su nastupile samostalno, druge kao dio predizbornih koalicija.

Lista  Pokreta Evropa sad (PES) , prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK) uzela je 24 poslanička mjesta. PES-u će pripasti 18 mjesta u Skupštini, a potom i Ujedinjenoj Crnoj Gori, CIVIS-u, Alternativi, Novskoj listi i Stranki pravde i pomirenja (SPP) po jedan, a imaju i jednog nezavisnog poslanika.

Demokratska partija socijalista  imaće u parlamentu 17 poslanika. Oni su nastupili u koaliciji sa SD-om (tri poslanika), Demokratskom unijom Albanaca (jedan poslanik) i Liberalnom partijom (njen predstavnik zasad nije dio kluba poslanika).

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" koja je na izborima osvojila 13 mandata u Skupštini će imati devet poslanika iz redova Nove srpske demokratije, i četiri iz Demokratske narodne partije.

Koaliciju "Hrabro se broji" Aleksa i Dritan u paralamentu će predstavljati sedam poslanika Demokratske Crne Gore i  četiri iz GP URA.

Bošnjačka stranka u novom sazivu parlamenta imaće šest poslanika.

Albanski forum  koji čine Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca imaju dva poslanika mada su ta dva poslanika iz AA i DSA. Socijalistička narodna partija i Demos imaju  dva poslanika, mada su oba iz reda SNP.

Albanska alijansa  ima jednog poslanika, kao  Hrvatska građanska inicijativa .

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.
    Premijer Milojko Spajić odgovaraće danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu.