Autor: onogost.me
Foto: URA
16:45
27.12.2018.

URA Nikšić: Propagandom smanjuju broj nezaposlenih

Posljednji podaci Biroa rada Nikšić, da je broj nezaposlenih manji za 1.067 u odnosu na isti period prošle godine je još jedna zloupotreba statistike i nastavak planskog smanjenja broja nezaposlenih, kroz neustavne mehanizme koje ova ustanova sprovodi  pod direktivom Vlade, radi privida o napretku društva, ocijenili su danas iz odbora URA u Nikšiću.


Kako navode, broj smanjenja nezaposlenih nije posljedica otvaranja novih radnih mjesta i povećanja zaposlenosti, već isključivo posljedica migracije lokalnog stanovništva i novih nezakonitih propisa.

“Propisa koji se ogledaju u obaveznom javljanju nezaposlenih na dva mjeseca, kaznene odredbe koje onemogućavaju licu da se prijavi u roku od šest mjeseci u slučaju kašnjenja prilokom javljanja, neosnovno ukljanjanje visokoškolaca koji odrađuju pripravnički staž kao i onih lica koja su radno angažovana na osnovu ugovora o djelu ili ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova (iako isti ne uživaju prava koja bi zaposleni po Zakonu o radu trebalo da imaju)”, ističu oni.

Kažu i da je nevjerovatno da je Biro rada otišao u toliku krajnost da studentima koji žele da rade onemogućava prijavu, tražeći im potvrdu o tome da nijesu studenti.

“Kontinuirano uništavanje privrede i preduzeća, loše raspolaganje državnim resursima, korupcija i zloupotrebe, samo su neki od pokazatelja da će trend nezaposlenih biti veći i ubuduće, a da će vlada raznim mehanizmima pokušavati i dalje da popravi statističke parameter”, ukazuju oni.

Na kraju su pozvali Biro rada “da prestane da bude ispostava vladajuće partije u prikrivanju njihove nesposobnosti u rješavanju problema velike nezaposlenosti  i da javno iznesu podatke koliki je stvarni broj zaposlenih u 2018. u odnosu na isti period prošle godine”.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:55
  25.3.2019.

  Novčanom kaznom od 150 eura do 1.500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se ne odazove na poziv za službu u rezervnom sastavu, ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu Ministarstva za vršenje vojne obaveze u miru i ako vojnu knjižicu iznese iz Crne Gore. To je predviđeno zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o vojsci, koji je Vlada utvrdila prošle nedjelje. 

 • 09:51
  24.3.2019.

  Crna Gora je u 2018. godini potrošila 71 milion eura na odbranu (85 miliona dolara) što je 1,55 odsto crnogorskog BDP-a, navodi se u izvještaju NATO za 2018. godine koji je prošle nedjelje predstavljen u Briselu.

 • 13:12
  22.3.2019.

  Za Radničku partiju Sporazum o budućnosti će biti prihvatljiv ako ga organizatori protesta „Odupri se 97000“ ne nude kao ultimatum i nešto što se ne može mijenjati i o čemu se ne može pregovarati i voditi dijalog, navodi se u odgovoru ove partije organizatorima protesta Odupri se 97 000 na Sporazum o budućnosti.

 • 13:38
  21.3.2019.

  Na redovnoj izbornoj skupštini Opštinskog odbora Pokreta za promjene konstituisan je novi odbor i rukovodstvo.