Autor: onogost.me
Foto: URA
16:45
27.12.2018.

URA Nikšić: Propagandom smanjuju broj nezaposlenih

Posljednji podaci Biroa rada Nikšić, da je broj nezaposlenih manji za 1.067 u odnosu na isti period prošle godine je još jedna zloupotreba statistike i nastavak planskog smanjenja broja nezaposlenih, kroz neustavne mehanizme koje ova ustanova sprovodi  pod direktivom Vlade, radi privida o napretku društva, ocijenili su danas iz odbora URA u Nikšiću.


Kako navode, broj smanjenja nezaposlenih nije posljedica otvaranja novih radnih mjesta i povećanja zaposlenosti, već isključivo posljedica migracije lokalnog stanovništva i novih nezakonitih propisa.

“Propisa koji se ogledaju u obaveznom javljanju nezaposlenih na dva mjeseca, kaznene odredbe koje onemogućavaju licu da se prijavi u roku od šest mjeseci u slučaju kašnjenja prilokom javljanja, neosnovno ukljanjanje visokoškolaca koji odrađuju pripravnički staž kao i onih lica koja su radno angažovana na osnovu ugovora o djelu ili ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova (iako isti ne uživaju prava koja bi zaposleni po Zakonu o radu trebalo da imaju)”, ističu oni.

Kažu i da je nevjerovatno da je Biro rada otišao u toliku krajnost da studentima koji žele da rade onemogućava prijavu, tražeći im potvrdu o tome da nijesu studenti.

“Kontinuirano uništavanje privrede i preduzeća, loše raspolaganje državnim resursima, korupcija i zloupotrebe, samo su neki od pokazatelja da će trend nezaposlenih biti veći i ubuduće, a da će vlada raznim mehanizmima pokušavati i dalje da popravi statističke parameter”, ukazuju oni.

Na kraju su pozvali Biro rada “da prestane da bude ispostava vladajuće partije u prikrivanju njihove nesposobnosti u rješavanju problema velike nezaposlenosti  i da javno iznesu podatke koliki je stvarni broj zaposlenih u 2018. u odnosu na isti period prošle godine”.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:09
  19.6.2019.

  Održana je osma Opštinska izborna konferencija DPS-a Plužina na kojoj je izabran novi Opštinski odbor od 30 članova.

 • 10:54
  18.6.2019.

  Jedan čovjek je privatizovao državu, prodao je sve što se može prodati, udario je i na crkvu, a mi smo se večeras okupili, u njegovom rodnom gradu, da mu poručimo da je gotov, istaknuto je na protestnom skupu pokreta “Do slobode” održanom sinoć u hotelu “Jugoslavija”, kojem je prisustvovalo pedesetak pristalica.

 • 08:20
  17.6.2019.

  Građanski pokret “Do slobode” organizuje protestni skup večeras u 20h, u sali hotela Jugoslavija.

 • 19:04
  15.6.2019.

  Na danas održanoj Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS-a Šavnik izabran je odbor od 54 člana i 23 člana koji ulaze u sastav Opštinskog odbora po funkciji i čine novi Opštinski odbor koji ukupno broji 77 članova.