Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
09:05
18.3.2020.

URA predlaže odgađanje otplate kredita

Obaveza svih odgovornih društveno-političkih činilaca je da u vremenu pandemije koronavirusa kreiraju mjere i prijedloge koji će olakšati život građana i doprinijeti umanjenju posljedica izazvanih ovom pošasti, poručuju iz Građanskog pokreta URA i predlažu Vladi da usvoji set ekonomskih mjera kojima će se ublažiti negativni efekti koronavirusa na crnogorsku ekonomiju i privredu.


Oni kao prvu i najhitniju mjeru predlažu da Vlada Crne Gore i Centralna banka u saradnji sa poslovnim bankama omoguće odgađanje otplate kredita na period do 1. juna tekuće godine ili dok ne potraju mjere borbe protiv širenja virusa u Crnoj Gori.

"Odgađanje otplate kredita odnosilo bi se na sve dužnike (fizička lica, preduzetnike, poljoprivrednike i privredna društva) koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza najmanje do 1. juna tekuće godine, uz mogućnost produženja ukoliko bi se nastavile vanredne mjere Vlade za borbu protiv virusa. Tokom ovog perioda dužnik ne bi bio u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, a banke ne bi obračunavale zateznu kamatu na dospjela a neizmirena potraživanja i ne bi pokretale postupke izvršenja. Svi oni koji žele imali bi mogućnost da nastave sa redovnom otplatom svojih obaveza", poručuju iz URA-e.

Pojašnjavaju da bi banke imale obavezu da na svojim sajtovima i elektronskim putem informišu svoje klijente o mogućnosti odgađanja otplate kredita ili da im na drugi način dostave ovu informaciju.

"Obaveza klijenata bi bila da u roku 10 dana obavijeste banku da li prihvataju ili odbijaju navedenu ponudu. Sve ovo bi se završavalo elektronskim putem bez odlazaka u banku kako bi se preventivno djelovalo na moguće širenje virusa, a ispoštovale mjere i preporuke Vlade", dodaju oni.

Iz ove partije kažu i da je finansijska stabilnost građana neophodna i u redovnim, a pogotovo u vanrednim okolnostima.

"Zbog toga je obaveza Vlade da olakša poziciju građana i privrede u zemlji. Svijest o odgovornosti i solidarnosti svih društvenih činilaca u ovim specifičnim momentima od velikog je značaja za prevazilaženje svih poteškoća sa kojima se možemo suočiti. Slične mjere već su predložene u pojedinim zemljama regiona, a slične se razmatraju i u pojedinim državama Evropske unije", zaključuju u GP URA.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:22
  3.8.2020.

  Platforma „Crno na bijelo“ koju predvodi Građanski pokret URA a u kojoj su još i Savez građana CIVIS, Stranka pravde i pomirenja, Bokeški forum, podržani još sa nezavisnim intelektualcima, predali su danas izbornu listu i potpise podrške za predstojeće parlamentarne izbore zakazane za 30. avgust.

 • 07:49
  2.8.2020.

  Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Duško Marković nosilac je liste najjače partije za parlamentarne izbore 30. avgusta, odlučeno je večeras na sjednici Predsjedništva DPS-a.

 • 13:02
  1.8.2020.

  Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je listu “Socijaldemokrate- Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO” za učešće na parlamentarnim izborima 30. avgusta ove godine.

   

 • 15:59
  31.7.2020.

  Demokratska Crna Gora, Demos, PIR, Nova ljevica i Društvo za istraživanje politike utvrdili su izbornu listu na čijem čelu se nalazi Aleksa Bečić.