Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ustanovljen Orden Crnogorske nezavisnosti

a006
  • Autor onogost.me
  • 31.03.2016. u 19:02

Povodom obilježavanja desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti, Vlada Crne Gore, na 152. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima.

Predloženim dopunama ustanovljava se novi Orden Crnogorske nezavisnosti koji će se dodjeljivati fizičkim i pravnim licima za poseban doprinos afirmaciji crnogorske nezavisnosti.

“Novo državno odlikovanje imaće specifičnu ulogu u daljem utemeljenju, jačanju i očuvanju državnog i nacionalnog identiteta, te poštovanju i njegovanju naslijeđenih kulturno-istorijskih vrijednosti”, ocijenjeno je u diskusiji.

Takođe, predloženo je i uvođenje Vojne medalje, koja će se dodjeljivati pripadnicima Vojske Crne Gore za zasluge u obavljanju vojnih zadataka.

U okviru usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, Vlada je utvrdila prijedloge Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji.

“Prijedlogom Zakona o računovodstvu predviđa se unapređenje postojeće legislative iz oblasti računovodstva, transparentniji sistem finansijskog izvještavanja i bolja kontrola finansijskih izvještaja. Predviđenim zakonskim rješenjem uređuje se i oblast procjene vrijednosti u skladu sa najboljom međunarodnom praksom”, kazali su u Vladi.

Prijedlogom Zakona o reviziji ostvareno je njegovo razdvajanje od Zakona o računovodstvu, čime se omogućava preciznije definisanje svih odredbi, kao i lakše praćenje usaglašenosti sa eventualnim izmjenama EU direktiva iz oblasti revizije.

“Predviđeno je unapređenje sistema izdavanja licenci za ovlašćene revizore i dozvola za obavljanja revizije revizorskim društvima, kao i njihovo oduzimanje. Zakonom se obavezuju ovlašćeni revizori i društva za reviziju na dostavljanje godišnjeg Izvještaj o transparentnosti, kojim će se lakše steći uvid u njihov rad, kapacitete i nezavisnost prilikom obavljanja revizije. Prijedogom je predviđeno osnivanje Savjeta za reviziju, kao savjetodavnog tijela u oblasti revizije, dok je nadzor nad radom ovlašćenih revizora i društava za reviziju povjeren Ministarstvu finansija”, ističu u Vladi.

Radi stvaranja uslova za sprovođenje novog Zakona o bezbijednosti hrane, kao i daljeg i potpunog usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, Vlada je donijela Uredbu o mjerama za sprječavanje trihinele kod ljudi, Uredbu o posebnim zahtjevima higijene za proizvode životinjskog porijekla i Uredbu o higijeni hrane.

Pored ostalog, Vlada je donijela i Program razvoja kulture 2016-2020, sa Akcionim planom za 2016. godinu.

“Radi se o strateškom dokumentu koji  sistematično i analitički utvrđuje stanje u svim oblastima kulture i sadrži mjere koje će se sprovoditi u razvoju i afirmaciji kulture i kulturno-umjetničkog stvaralaštva, zaštiti kulturne baštine i afirmaciji kulturnih identiteta koji odražavaju tradiciju i savremenost Crne Gore”, ističu u Vladi.

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.