Usvojen Nacrt Statuta: Dan Svetog Vasilija Ostroškog da bude slava Opštine

Litija u Nikšiću 12. maja, Foto: onogošt.me/arhiva
 • Autor onogost.me
 • 27.12.2022. u 17:21
Na današnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) Nikšić usvojen je Nacrt Statuta Opštine koji predviđa da Dan Svetog Vasilija Ostroškog bude slava grada.

“Nakon što Nacrt Statuta prođe javnu raspravu na prvoj narednoj sjednici biće usvojene izmjene i Dan Svetog Vasilija Ostroškog i zvanično će postati slava naše Opštine. Tako da će 2023. godina biti ljepša makar zbog toga što će ovako značajna odluka biti donešena i formalizovano ono što građani svakako već osjećaju”, kazao je predsjednik Opštine Marko Kovačević.

Za Nacrt Statuta glasali su, dodaje, svi prisutni odbornici i iz vlasti i iz opozicije.

Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva, smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

Prvi put 1996. godine litija je prošla gradskim ulicama pri povratku moštiju Svetog Vasilija iz njegove rodne Hercegovine, gdje su privremeno prenešene.

Od tada svake godine 12. maja litija u Nikšiću okupi veliki broj ljudi koje predvode crkveni velikodostojnici, sa ikonama i jastukom Svetog Vasilija (relikvija nikšićke Saborne crkve) prolazeći centralnim gradskim ulicama u slavu i čast Ostroškog Čudotvorca.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Odlična inicijativa i prava odluka. Neka je srećna Slava grada Nikšića!
   iskreno, žao mi je nervoznog Lakija, koji će slaviti u svoja četiri zida!

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vlade Crne Gore predložila je juče da popis stanovništva bude održan od 1. do 15. novembra ove godine. Kako je Portalu RTCG saopšteno u Vladi, termin zavisi od sjutrašnje sjednice Vlade i hoće li biti izmjena, ali se one ne očekuju.