Autor: onogost.me
Foto: screenshot/Skupština CG
16:22
12.5.2021.

Usvojene izmjene Zakona o tužilaštvu

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu. Za izmjene tog zakona glasalo je 41 poslanik vlasti. U vrijeme glasanja u Skupštini nije bilo poslanika opozicije. Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak u 12 sati, prenosi portal rtcg.me.


Poslanik Demokrata Momo Koprivica saopštio je da je Odbor za politički sistem prihvatio amandmane 1, 2 i 4 Miloša Konatara.

"Podržan je amandman 3 poslanika Miloša Konatara sa tim što je izvršena određena korekcija. Oni postaju sastavni dio predloga zakona i o njima Skupština ne odlučuje posebno", rekao je Koprivica.

On je saopštio da amandmani poslanika SDP-a Raška Konjevića i Draginje Vuksanović nijesu razmatrani, jer oni nijesu prisustvovali sjednici Odbora.

Koprivica tvrdi da su implemetirane sve preporuke Venecijanske komisije.

"Ovo je parlamentarna većina je jedina koja nema kalkulantski odnos sa VK već je to iskreno radila, otvoreno i na taj način je obogaćena sadržina Zakona, za razliku od prethodne vlasti", rekao je funkcioner Demokrata.

Poslanici su glasali protiv usvajanja amandmana koje su predložili Konjević i Vuksanović.

Podsjetimo juče je DPS pozvao na dijalog o izboru čelnih ljudi pravosuđa, tražeći da se sjutra ne glasa o tom zakonu. Na sjednici Kolegijuma taj prijedlog nije prihvaćen. Zbog toga su poslanici DPS-a, ali i ostatak opozicije, napustili raspravu o tom zakonu.

Poslanici vlasti su tokom rasprave ocijenili da je riječ o reformskom zakonu, koji će dovesti do oslobađanja tužilaštva, dok su poslanici opozicije kazali da će taj zakon dovesti do politizacije tužilaštva.

Venecijanska komisija (VK) je u novom, drugom, mišljenju o izmjenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori ocijenila da je neophodno osigurati da Tužilački savjet ne bude politizovan, a da bi novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca trebalo da bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva.

Nekoliko ključnih preporuka sadržanih u mišljenju iz marta usvojeno je u potpunosti, dok su neke djelimično, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije objavljenom 10. maja povodom korigovanog Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

VK je prethodno 22. marta objavila negativno mišljenje o predloženim izmjenama.

Ostale tačke Dnevnog reda:

Poslanici nisu usvojili Predlog zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu sa: Izvještajem o reviziji Predloga zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu i Godišnjim izvještajem o izvršenim revizijama i aktivnostima Državne revizorske institucije Crne Gore za period oktobar 2019 - oktobar 2020. godine.

Poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmjenama Sektorskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije kojim se utvrđuju pravila za upravljanje i sprovođenje finansijske pomoći Unije Crnoj Gori u okviru Instrumenata pretpristupne podrške za oblast Politike „Poljoprivreda i ruralni razvoj” (IPARD).

Poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma sa zemljom domaćinom između Crne Gore i Ujedinjenih nacija koje predstavlja Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

Poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije o spremnosti, reagovanju i saradnji u slučaju zagađenja uljem, 1990 (OPRC konvencija).

Poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koji se odnosi na vazdušni saobraćaj.

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:46
  12.6.2021.

  Nakon svih lomova i slomova koje su Crnoj Gori i Nikšiću priredili, opet se javlja poznata družina jeftinih demagoga iz crtanog filma “Braća Dalton”. Ovog puta tužni i bez poleta, dakako, jer smo ih razvlastili i potukli gdje god je bilo prilike, pa sad saopštenja puna besprizornih laži moraju pisati bez poznatih nadoknada u vidu “koncesija” nad imovinom građana, navodi se u reagovanju Demokrata na današnje saopštenje OO DPS Nikšić.

 • 13:34
  12.6.2021.

  Demagozima udario trenutak slave u glavu, pa vide sebe čak i u Ligi šampiona. Gospodo populisti, ne ulazi se u Ligu šampiona sa kadrovima kao što je Marko Mitrović, nesposobni doktor i univerzalni “ekspert”. To su kadrovi za ispadanje u niži rang takmičenja, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • 16:48
  11.6.2021.

  Predsjednik Skupštine Aleksa Bečića zakazao je za 24. jun Osmu - posebnu sjednicu Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2021. godini.

 • 16:07
  11.6.2021.

  Demokrate su nas ponovo uvjerile da u Nikšiću nemaju boljeg i stručnijeg kadra od Marka Mitrovića, “univerzalnog eksperta”, novog predsjednika FK Sutjeska. Istog onog Mitrovića koji je na sva zvona kritikovao bivšeg direktora Iliju Ašanina što određeno vrijeme provodi na fudbalskom terenu, saopštili su iz Opštinskog odbora DPS Nikšić i poručuju da nije tragično bilo bi smiješno.