Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Većina od 30. avgusta da formira vladu, mjesto čelnika Skupštine pripada ZBCG”

Kabinet predsjednika
  • Autor onogost.me
  • 31.07.2023. u 16:56
Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je kako očekuje da većina od 30. avgusta opet formira vladu Crne Gore. To je rekao nakon konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem o mandataru i izboru nove vlade.

“Ono što sam ja prenio predsjedniku Milatoviću je to da mi očekujemo da će ona avgustovska većina, dakle od 30. avgusta 2020. godine pronaći snage da ponovo formira vladu, da to nama pripada da se Crna Gora i na ovim izborima kao i na tim izborima podijelila oko te dvije politike. Da, ta tridesetoavgustovska većina ima tri petine poslanika, i mogli bi da ispunimo sve one zahtjeve koje očekuju i oni sa strane i ono što je najbitnije za nas, mogli bi da donesemo i usvojimo zakone koji su nam neophodni za našu ekonomsku reformu i borbu protiv organizovanog kriminala”, kazao je Mandić novinarima.

Istakao je da premijersko mjesto ne pripada koaliciji ZBCG već onoj partiji koja je osvojila najviše glasova na izborima.

“Na pitanje da li mi imamo želju, potrebu ili namjeru da tražimo premijersko mjesto, predsjednik je dobio odgovor. Premijersko mjesto ne pripada nama, pripada onom ko je osvojio najveći broj glasova na ovim izborima, a ostalo da se dijeli u skladu sa demokratskim principima u kojim niko ne bi pokušao da prigrabi za sebe više od onoga što mu je narod dao”, kazao je Mandić.

Ocijenio je da je sastanak sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem bio dobar.

“Ocjenjujem da je ovo bio dobar sastanak, da sam predsjedniku prenio stavove Nove srpske demokratije, da je on imao veliki broj pitanja, i negdje smo u jednom dobrom tonu, prijateljskoj atmosferi došli do saglasnosti da je važno da nova Vlada Crne Gore bude izabrana u što je moguće kraćem roku”, kazao je Mandić.

Kada je u pitanju mjesto predsjednika Skupštine, Mandić je kazao da očekuju samo ono što im pripada. Kazao je da PES-u pripada prva funkcija, funkcija predsjednika Vlade.

“Drugoplasirani na izborima od ove tridesetoavgustovska većine je koalicija “Za budućnost Crne Gore” i mi imamo gotovo duplo više mandata od onoga ko je trećeplasirani, i šta je prirodnije i šta je normalnije od toga da to mjesto dobije koalicija “Za budućnost Crne Gore”, kazao je Mandić.

Istakao je da su napravili veliki iskorak po pitanju bezbjednosti “da kažemo da ti resori ne interesuju ZBCG”.

“Kao što zna javnost, nema stručnijih, boljih, upornijih i hrabrijih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije nego što je to ZBCG, odnosno ono što je bio nekadašnji DF”, kazao je Mandić.

On je prokomentarisao izjavu lidera PES-a Milojka Spajića da misli da je uvjerio predsjednika Milatovića da ima podršku 41 poslanika da sastavi vladu, rekavši da ne zna kako ga je on uvjerio da ima tu podršku.

“Ne znam kako je Spajić uvjerio predsjednika Milatovića da ima 41. Vi znate da je u zakonu ostala ona formulacija, kroz Zakon o predsjedniku da ko god ima podršku 41 poslanika i 41 potpis, predsjednik je dužan da mu da mandat. Dakle, umjesto uvjeravanja, morate da dođete kod predsjednika Crne Gore sa 41 potpisom, ne morate ništa da mu kažete osim da mu stavite to na sto”, kazao je Mandić.

Istakao je da ne misli da je Crnoj Gori dobro da ima vladu od 41 ili 43 potpisa podrške poslanika.

“Nama je potrebna danas vlada koja će da ima ubjedljivu podršku čiji kostur treba da bude koalicija onih pobjednika od 30. avgusta, a u krajnjem kada bi sabrali sve te mandate vidjeli bi da tu ima tri petine mandata koji pripadaju toj koaliciji da bi mogli da izglasamo gotovo svaki zakon”, zaključio je Mandić.

Milatović je prethodno obavio konsultacije o mandataru za sastav nove vlade sa predstavnicima Pokreta Evropa sad i DPS Crne Gore.

Predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić nakon konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem kazao je da misli da su ubijedili predsjednika da imaju većinu za mandatara i formiranje vlade. Iz DPS-a su kazali da većine za formiranje vlade nema.

Iako ima rok od 30 dana, Milatović je ranije rekao da očekuje da će konsultacije završiti i prije predviđenog roka, odnosno u okviru narednih 15 dana.

“Potreba je da što prije dobijemo stabilnu i evropsku vladu. Ja ću uraditi svoj dio posla, a mislim da bi trebalo na svim stranama političkog spektra da bude dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti”, naveo je Milatović.

Mandatar saopštava u Skupštini svoj program i predlaže sastav vlade.

O programu mandatara i predlogu za sastav vlade parlament odlučuje istovremeno.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
    Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.