Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Više modaliteta za rješenje krize u Šavniku

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 29.04.2024. u 14:50
Sastanak predstavnika političkih partija o pronalasku rješenja za izlazak iz krize u Šavniku koji je počeo danas u 12 sati u Skupštini Crne Gore završen je. Šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kazao je da je bilo nekoliko konkretnih prijedloga.

“Jedan je prijedlog Centra za demokratsku tranziciju da se podnese prigovor, pa da Ustavni sud donese odluku o poništenju izbora. Drugi prijedlog je da Vlada povuče odluku o prinudnoj upravi”, navodi se u saopštenju.

Čarapić, koji je i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, istakao je da je sastanak bio produktivan.

“Ovo je dobar i neophodan korak. Više subjekata je dalo sugestije i konsenzus je da je neohodno riješiti ovaj problem i oključati Odbor za izbornu reformu”, naveo je Čarapić.

Komuniciraće, kako je najavio, sa Vladom kako bi čuli njihov stav.

“Pričalo se o tome i da se nastave izbori na ova dva biračka mjesta uz neki politički dogovor. Spremamo se da nađemo modalitet za sprovođenje izbora na ova dva biračka mjesta”, rekao je Čarapić.

Treba, prema njegovim riječima, pokušati sve opcije.

“Ukoliko Ustavni sud bude proaktivan oni mogu da riješe ovaj problem”, ocijenio je Čarapić.

Rakočević: Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi

Poslanik DPS Nikola Rakočević je rekao da se treba vratiti reformi izbornog procesa. On je zamolio vladu da povuče odluku o prinudnoj upravi u Šavniku.

“Ta odluka je nezakonita. Neće se iza zatvorenih vrata napraviti dogovor koji neće biti u skladu sa zakonom. Državna izborna komisija je donijela zaključak da izbore treba ponoviti. Nakon tih izbora možemo razgovarati, ali ne prije nego se izborni proces završi”, rekao je on.

On je kazao da DPS apeluje na tužilaštvo da se formiraju predmeti zbog odgovornosti pojedinaca i grupa prilikom izbora u Šavniku.

Rakočević je kazao da DPS vjeruje da će po zakonu doći do rješenja i da je jedino rješenje da se poštuju preporuke državne izborne komosije.

“Kako da prihvatimo kompromis koji će da ruši zakon i ustav. Svi politički subjekti treba da razgovaraju sa svojim predstavnicima u Šavniku i da se nađe rješenje- rekao je on.

Rakočević je rekao da neće osporaviti inicijativu političkih subjekata prema Ustavnom sudu, ali je dodao da bilo koje rješenje treba sprovesti što prije jer se šalje loša slika u EU, prneosi Dan.

Poziv na razgovor uputio je kopredsjednik skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vaslije Čarapić (PES), koji je istakao da je politička nestabilnost u toj opštini posljedica nemogućnosti završetka lokalnih izbora započetih u oktobru 2022. godine.

Sastanku  su prisustvovaoli Nikola Rakočevic (DPS), Boris Mugoša (SD), Bogdan Božović (SNP), Maja Vukićević (DNP), Maja Vučelić (CIVIS), Nikola Camaj (Albanski forum).

Iz Demokratske Crne Gore poručili su da nemaju prevelika očekivanja, ali da se mora doći do nekog rješenja. Iz opozicije pristaju na dijalog, uz zahtjev da se povuče odluka o uvođenju prinudne uprave.

Čarapić je naglasio da smatra da je opravdano povesti široki politički dijalog, a sve sa ciljem da se dođe do pravnog rješenja za ovu krizu, poštujući na taj način vladavinu prava kao našnajznačajniji društveni koncept.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je za Radio Crne Gore da nije optimista kako će teći razgovori, ali izričit je da se to pitanje zarad dalje reforme izbornih zakona mora riješti.

“Iskustvo mi govori da ne mogu biti optimističan ali mora se doći do nekog rješenja. Dijalog treba da bude izlazak iz krize a ne održavanje postojećeg stanja jer je ono neodrživo”, istakao je Rovčanin.

Rovčanin je stava da je Demokratska partija socijalista, kako kaže, djelovala u dosadašnjem periodu destruktivno kako bi se razriješila politička kriza u šavničkoj opštini. Podsjeća, da su zaprijetili i izlaskom iz Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i kada je vlada predložila uvođenje prinudne uprave u toj opštini.

Dok su iz DPS-a u više navrata isticali spremnost na razgovore, ali i najavljivali da će napustiti Odbor ukoliko Vlada ne povuče odluku o uvođenju prinudne uprave.

“Prihvatamo dijalog uz uslov da vlada povuče odluku”, kazao je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Posjećamo, izbori u Šavniku počeli su 23. oktobra 2022. godine, ali još nijesu okončani, jer članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije “Za budućnost Šavnika”, nijesu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača da glasaju, uz obrazloženje da su prepisani da bi podržali DPS.

Na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra, kad su izbori opet prekinuti, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija nije mogla da se dogovori o tome da ih ponovi. Do sada je pred pravosudnim organima procesuirano više desetina lica zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku, koja su uključivala brojne incidente, pa i fizičke sukobe.

Izvor: gardski.me/rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci