Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Vlast da u najkraćem roku otvori dijalog”

dsc_5670
mitropolija.com
  • Autor onogost.me
  • 29.12.2019. u 18:24

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pozvao je nosioce vlasti da u najkraćem roku otvore dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

“Da se popravi što se popraviti može, prije nego što eventualna primjena ovog Zakona postane izvor za ozbiljne društvene diobe sa nesagledivim posljedicama. Samo bi dogovor bio istinska pobjeda Crne Gore i svih crnogorskih građana”, navodi se u saopštenju nakon sjednice Episkopskog savjeta.

Episkopi su se saglasili da je donošenje Zakona, “uz mnoga kršenja procedure i neusaglašenosti sa međunarodnim standardima, te bez odgovarajućeg dijaloga, nesumnjivo upereno protiv Pravoslavne Crkve”.

“Konkretno Srpske Patrijaršije, budući da su ostale tradicionalne Crkve i vjerske zajednice sporna pitanja već ugovorno riješila sa crnogorskom državom, što nije omogućeno Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Da je to tačno potvrđuju, kako izjave najviših državnih funkcionera i pripadnika vladajuće partije, tako i diskusije poslanika te partije u crnogorskom parlamentu, a naročito odbijanje crnogorskih vlasti da prihvate bilo koje ponuđeno rješenje od strane Crkve”, dodaju u saopštenju.

Episkopski savjet pozvao je sve policijske snage i njihove starješine, sve do predsjednika i premijera, da ne primjenjuju silu.

“Pa, eto, čak i nad episkopima, koji se mirno okupljaju radi odbrane i ostvarivanja svojih vjerskih prava. Pozivamo nosioce vlasti da skupe snage i, u najkraćem roku, otvore istinski dijalog da se popravi što se popraviti može, prije nego što eventualna primjena ovog zakona postane izvor za ozbiljne društvene diobe sa nesagledivim posljedicama. Samo bi dogovor bio istinska pobjeda Crne Gore i svih crnogorskih građana”, navode u saopštenju.

Episkopi su pozvali pravoslavni vjerni narod u Crnoj Gori da ne klone duhom “i da se uzda u Boga i Njegovu silu”.

“U ovim predbožićnim danima treba da se sabiramo u hramove na molitvu i svojim hrišćanskim dostojanstvom i odvažnošću, ne nasjedajući na provokacije onih kojima je cilj razdor među braćom, te tako pokažemo da nas crnogorski režim ni najmanje nije pokolebao niti uplašio u našem odlučnom nastojanju da branimo naše svetinje i naša vjerska prava i slobode”, zaključili su u saopštenju.

Episkopskom savjetu prisustvovali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop mileševski Atanasije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci