Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vučinić: Je li bilo obavezno da 7.000 hiljada radnika KAP-a ostane bez posla da bi dobili 70 novih radnih mjesta?

maksim_v
Koalicija “Za budućnost Crne Gore”
  • Autor onogost.me
  • 19.08.2020. u 11:31

Rudnici boksita AD u stečaju su 2015. godine prodati Uniprom firmi za 5,4  miliona eura. Nakon prve tranše uplate od 1,8 miliona eura  i preuzimanja fabrike novi vlasnik je prodao opremu Rudnika boksita u vrijednosti od 4 miliona evra i izvezao više miliona evra vrijednosti rude. Poslije prihodovanja cca 10 miliona, uplatio je drugu tranšu u iznosu od dva miliona eura. Da li je ostatak od 1,6 miliona eura do danas uplaćen  ili je opet stečajni sud napravio neku pravnu lakrdiju i omogućio burazersku kompenzaciju ponovo umanjivši  cijenu imovine Rudnika boksita, pitao je kandidat za poslanika Maksim Vučinić na konferenciji za medije koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Takođe je pitao da li je spomenuti način poslovanja upravo preporučio ovu firmu za širenje na ostale kopove bez ikakvih raspisivanja tendera a na štetu javnog interesa.

“Iako zakon o koncesijama jasno propisuje obaveze koncesionara posebno prema radnicima, koji rade u izuzetno teškim i nehumanim uslovima o čemu svjedoče brojne povrede koje se vrlo vješto zataškavaju, pitamo resorno ministarstvo i Vladu Crne Gore da li je sklopljen kolektivni ugovor sa radnicima i kakva su prava radnika Rudnika boksita?”, dodao je on.

Po tenderu i nacrtu ugovora koji je, kako navodi, bio dio tenderske dokumentacije, jasno i nedvosmisleno je naglašeno da je u površinskom kopu Zagrad predviđeno da radi  70 radnika, sa minimalnim rokom eksploatacije, a samim tim i minimalnim rokom angažovanja radnika od 10 godina.  Međutim, u  praksi se desilo, naglašava, da je taj kop eksploatisan ili bolje rečeno izraubovan za kratko virjeme od dvije godine sa svega dvadesetak radnika.

“Kako bi izgledali prihodi radnika i države po osnovu neto zarda odnosno poreza i doprinosa  da je rađeno u skladu sa zaknom, tenderom i nacrtom ugovora, a kakvi su u praksi?! Ako pretpostavimo da je plata rudara  na kopu u prosjeku 700 evra NETO, teneder je previđao da radnici mjesečno primaju 49 000 eura, a država 35 000 eura po osnovu poreza i doprinosa, i tako minimum 120 mjeseci odnosno 10 godina. Međutim mi smo u praksi imali situaciju da je zaposleno 20-ak radnika tokom dvije godine”, istakao je Vučinić.

Umjesto da se u džepove građana i budžet države, kako objašnjava, zahvaljujući nacionalnom prirodnom resursu stavi10 miliona evra, država i radnici su primili nešto više od pola miliona evra.

“Eto do čega dovodi nedomaćinsko vođenje države ili bolje reći finasiranje  burazerskih biznis projekata preko grbače naroda i od resursa koji pripadaju sadašnjim ali i budućim generacijama. Ista ta Uniprom firma juče je u kampanji vladajuće partije predstavljena kao značajan partner državi, iako je svi poslovi do sada ne preporučuju za taj status. Juče je takođe najavljeno 70 novih radnih mjesta u novootvorenom pogonu trupaca. Pitamo se, je li bilo obavezno da 7000 hiljada radnika KAP-a ostane bez posla da bi sad dobili to 70 novih radnih mjesta?! Pomenuću još i fabriku silumina, legura aluminijuma, koja je od svog otvaranja do danas uspjela da pretopi samo probne legure na dan otvaranja“, zaključio je Vučinić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.
Premijer Milojko Spajić odgovaraće danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu.