Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vučinić pozvao radnike Metalca i Željezare da protestom brane svoja prava

100727549_1131522800553137_5711720837644550144_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 01.06.2020. u 08:50

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić na jučerašnjoj konferenciji za novinare još jednom je pozvao opoziciju da, kako je rekao, u duhu narodnog jedinstva konačno primjeni formulu koju nikad do sada nije, bezuslovno jedinstvo u borbi protiv režima.

Decenije iskustva su, ističe, na strani većine opozicionih političara te je, smatra, krajnje vrijeme da to iskustvo upotrijebe za dobro naroda i Crne Gore „jer crnogorska mladost više ne može da čeka“.

Socio-ekonomska situacija u državi, prema njegovim riječima, je već godinama katastrofalna, a ovih mjeseci doseže svoj vrhunac.

„Svjedoci smo dešavanja u nikšićkoj Željezari. Iako su uslovi za fabriku čelika nikad bolji, berzanska cijena je na maksimumu i konkurencije skoro da nema. Radnici umjesto da budu nagrađeni, oni su kažnjeni sa obrazloženjem uticaja virusa. Vlada Crne Gore je dala pomoć radnicima Željezare uplativši na račune radinika po 111 evra i obrazlažući to kao pomoć preduzećima. Međutim, menadzment fabrike je zaprijetio radnicima da ukoliko taj novac podignu, sljedaća plata će im biti umanjenja za isti taj iznos. Imamo na djelu reketiranje države preko leđa radnika“, naveo je Vučinić.

Zloupotreba novog Zakona o radu tiče se, kako dodaje, člana 68. o preraspodjeli radnog vremena, gdje se teški prekovremeni rad željezaraca ne plaća, već se mjenja za slobodno vrijeme u odnosu 1:1 i predstavlja nehuman način da se minimizuju troškovi proizvodnje.

„Radnička partija sa posebnom pažnjom prati situaciju u Željezari, i čekamo odluku inspekcija rada koja će se izjasniti o uslovima rada u fabrici. Pošto dobro znamo da je inspekcija rada na čelu sa inspektorkom,  produžena ruka režima, stojimo pripravni, i obećavamo da ćemo ukoliko izostane profesionalna reakcija nadležnih organa, pozvati članstvo i slobodne građane da daju podršku radnicima Željezare. Na to imamo pravo kao partija koja je nastala iz bivšeg sindikalnog pokreta Željezare, i kao partija koja se bori za državu socijalne pravde“, jasan je on.

Sličnu poruku je uputio i zaposlenima u Metalcu.

„Takođe pozivamo radnike Metalca Termohem da se sindikalno organizuju i protestom brane svoja prava, mi im garantujemo pomoć u tome, a siguran sam da će i svi slobodni građani Nikšića dati svoj doprinos“, poručio je Vučinić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci