Vučinić: Prvi maj zaboravljeni praznik, slobodan dan samo za zaposlene u državnoj administraciji

1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 01.05.2018. u 11:19

Prvomajskom šetnjom i skupom pod sloganom „Dva eura dnevno, zar je to život!“, Radnička partija danas je obilježila Prvi maj, Međunarodni praznik rada.

Tom prilikom je kod Spomenika palim borcima pod Trebjesom predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić, čestitao ovaj praznik i zahvalio prisutnima što su svojim prisustvom podržali ovu protestnu šetnju i skup.

„Evo smo danas ovdje okupljeni  ispred ovog spomenika Ljubu Čupiću i njegovim drugovima koji su svoje živote položili za uzvišene ideale slobode, bratstva i jednakosti. Dali su svoje živote vjerujući da će sloboda, jednakost i pravda vječno biti na ovim prostorima, ali umjesto toga danas nemamo ni slobode, ni pravde ni jednakosti , imamo zarobljenu i opljačkanu  Crnu Goru“, istakao je Vučinić.

Prema njegovim riječnima, kod ovog spomenika se obistinjuju riječi da svaka revolucija jede svoju djecu, jer su, kako je rekao, sve tekovine revolucije, izgradnje i razvoja države i društva, koja su bila zajednička dobra, pokradena i prešla u privatno vlasništvo, a narod osuđen da preživljava sa dva eura dnevno.

„Prvi maj koji obilježavamo danas sa dva eura dnevno i na granici siromaštva je zaboravljeni praznik i predstavlja samo  slobodan dan za službenike u državnoj administraciji i ustanovama, a za radnike u privatnom sektoru to je običan radni dan i suva dnevnica bez prazničnog uvećanja od 250 odsto koje im je unaprijed ukradeno. Ponovo smo na početku da se borimo za elementarna radnička prava kao što su osmočasovno radno vrijeme i godišnji odmor, zbog čega se Prvi maj i obilježava. Kao da su ovi koji su nas pokrali i koji vladaju  uspjeli da vrate točak istorije nazad i ostave nas  bez imovine i bez ikakvih prava, prava na dostojanstven život, prava na rad, pravo na ekonomsku i  socijalnu sigurnost“, dodao je on.

Nakon toga je uputio poruku predsjedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću.

„Neka mu bude poruka sa ovoga skupa da ga svi mi kojima je njegova politika odredila da žive sa dva eura dnevno, koji je uništio našu industriju, srušio naše fabrike i ukinuo radna mjesta, a našu djecu primorao da bježe iz Crne Gore, nikada nećemo priznati za predsjednika.  Za sve slobodne ljude, koje nije uspio da ucijeni, kupi ili zaplaši, on nikada neće biti predsjednik Crne Gore, već samo ono što mu je rečeno u Parlamentu 13. maja 2016. godine“, poručio je Vučinić.

Takođe, uputio je posebnu podršku radnicima Željezare, naglasivši da je Radnička partija uz njih.

„Da sam danas u Željezari uradio bih ono isto što sam uradio 2010. godine i ušao sa radnicima u kancelarije direktora i istjerao ih iz Željezare i sa radnicima preuzeo fabriku, jer sa takvim probisvijetima i radničkim progoniteljima jedino  tako može izaći na kraj i završiti posao“, smatra on.

Nije izostala ni podrška mještanima Bukovice.

„Takođe sa ovoga skupa upućujemo podršku mještanima Bukovice kojima hoće da unište rijeku i njihovo selo, zbog izgradnje minihidroelektrane kao očiglednog primjera korupcije, nepotizma i   kojim nas ova vlast otvoreno i drsko krade, uništavajući naša sela i prirodnu sredinu. Umjesto da su obezbijedili otkup proizvoda sa sela kao nečeg najosnovnijeg za život  ljudi koji žive od sela, ova vlast je lično za sebe obezbijedila otkup električne  energije iz  minihidroelektarana da bi sve nas pljačkala preko računa za struju“, jasan je on.

Na kraju da istakao da Radnička partija ostaje da se bori za slobodu i demokratiju.

„Nema nam povlačenja i nema predaje!  Ostajemo dosljedni uzvišenim idealima slobode, solidarnosti i jednakosti . Naš cilj su slobodni i pošteni izbori!  Mi nastavljamo našu borbu i ubijeđeni smo da će vrlo brzo doći vrijeme kada će se na osnovu slobodne volje naroda uspostaviti vlast koja će vršiti vlast po volji i u interesu naroda, pa neka  mnogi od nas i nestanu sa političke scene i neka to bude žrtva slobodi i demokratiji, što je najmanje što možemo da učinimo“, zaključio je Vučinić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom medijskih navoda o povećanju broja birača u biračkom spisku Ministarstvo unutrašnjih poslova saopšptilo je da je birački spisak povodom drugog kruga izbora za Predsjednika Crne Gore, zakazanih za 2. april 2023. godine, ostao nepromijenjen u odnosu na birački spisak po kojem je održan prvi krug izbora za Predsjednika Crne Gore 19. marta 2023. godine.