Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Završen sastanak bez predstavnika koalicije “Crno na bijelo”

RTCG arhiva
  • Autor onogost.me
  • 16.09.2022. u 13:00
U Skupštini Crne Gore održan je danas kratak sastanak stare parlamentarne većine, kojem nijesu prisustvovali predstavnici koalicije "Crno na bijelo".

Kako je sinoć i najavio lider GP URA, satanku nijesu prisustvovali predstavnici koalicije “Crno na bijelo” koju čine Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS.

Takođe na sastanku nijesu bili ni predstavnici Pokreta za promjene (PzP), ali jesu predstavnici ostalih konstituenata Demokratskog fronta (DF).

Sastanku danas prisustvovali su: Andrija Mandić (Nova), Milan Knežević (DNP), Dragan Krapović (Demokrate), Danilo Šaranović (Demokrate), Zdenka Popović (Demokrate), Miodrag Lekić (Demos), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Maksim Vučinić (Radnička partija).

Krapović: URA da se vrati za pregovarački sto i ne opstruira pregovore

Potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović pozvao je predstavnike Građanskog pokreta URA da se vrate za pregovarački sto, ali i da ne opstruiraju dogovor. On je danas, u Skupštini, kazao da su Demokrate spremne za konstruktivan i otvoren razgovor i dogovor.

“Što se nas tiče, mi smo ponosni na učešće i doprinos koji smo dali ovom, nadamo se i dalje, dogovoru. Negdje se ispostavlja da smo bili u pravu oko mnogih stvari. To nam nije satisfakcija, ali cijeli ovaj proces nije završen”, rekao je Krapović.

Pozvao je kolege iz GP URA da se predomisle i nastave pregovore.

“Mi ne ucjenjujemo, ali i ne prihvatamo ucjene. uvijek smo spremni za dogovor. Bićemo tu cijeli dan i ako se kolege predomisle, možemo postići finalni dogovop oko formiranja 44. Vlade koja bi odražavala izbornu volju građana od 30. avgusta 2020. godine”, naveo je Krapović.

On je istakao da su Demokrate u više navrata pravile “kompromisne poteze i odustajali od mnogo stvari”.

“Popustili smo i oko dvije glavne funkcije, bezbjednosnog sektora, broja ministarstava… Sve vrijeme idemo ka tom uzvišenom cilju da se ostvari volja građana i da se ova većina sastavi…”

Potrpredsjednik Demokrata je naglasio i da žele da razgovaraju kao ravnopravni učesnici.

“Ne vidimo koji je to vrhovni autoritet u Crnoj Gori kojem bismo upućivali ponude, a oni odbijali ili ne… Ne želim danas da iznosim teže ocjene, ali ovo što rade kolege nije primjereno…”, kazao je, između ostalog, Krapović.

Mandić: DF spreman na maksimalna popuštanja

Lider Nove srpske demokartije Andrija Mandić, nakon sastanka stare parlamentarne većine, kazao je da je DF spreman na maksimalna popuštanja, kako bi se postigao dogovor o formiranju 44. vlade. Kolegama iz GP URA je poručio da nakon te ponude nema prepreka oko postizanja dogovora i pozvao ih na razgovor.

Abazoviću, nema prepreka, dođite u Skupštinu da se dogovorimo i obradujemo građane”, rekao je Mandić.

On je novinarima u Skupštini kazao kako je DF spreman da učešće u vlasti svede na simboličan nivo u odnosu na ono što im je, kako dodaje, narod dao.

Lider Nove je rekao da su odlučili da ulože dodatne napore kako bi se došlo do dogovora, jer, kako kaže, dogovor nema alternativu. On je novinarima u Skupštini kazao kako su se ipak svi dogovorili da mandatar bude Miodrag Lekić.

“Mi smo tražili u razgovorima da dobijemo mnogo manje od onoga što su demokratski principi, ali i iskazali spremnost na maksimalna odstupanja”, kazao je Mandić.

DF je, kako kaže, spreman na maksimalna popuštanja i da učešće u 44. Vladi, svedu na, kako je kazao, simboličnu ravan.

“DF je spreman u popunosti da popusti i priloži ona mjesta koja bi omogućila da se dođe do dogovora”, kazao je Mandić.

Lekić: DPS dobio vjetar u leđa, ovo je bio posljednji pokušaj

Lider Demosa Miodrag Lekić nakon sastanka je kazao, da je nastojao da da doprinos traženju rješenja svih ovih dana. Naveo je da se zalagao za to da se Vlada formira autonomno te da je ovo bio posljednji pokušaj za to.

“Mandić je otvorio neku novu perspektivu, koju ja lično ne vidim. Mislim da se dogodio trijumf neozbiljnosti i šarlatanstva, ali ću se zaustaviti na drugim ocjenama, jer je Mandić krajnje odgovorno strpljivo vodio ove procese i zaslužuje priznanje”, kazao je Lekić.

Kaže i da je DPS na ovaj način dobio vjetar u leđa.

“Pozdravljam poruke gospodina Mandića da on očekuje neke odgovore, ja ih ne očekujem” kazao je Lekić.

Lekić kaže da je na početku pregovora poručio subjektima da ako ne žele dogovor da to kažu na samom početku.

“Ne to smo, po svemu sudeći doživjeli danas”, zaključio je Lekić.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci