Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Darko Karadžić: Za uspjeh su neophodni velika posvećenost, veliki rad i velika odricanja

portal_d
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 03.09.2015. u 11:34

Pauzu u fudbalskom prvenstvu Crne Gore iskoristili smo za razgovor sa povratnikom u redove nikšićkog prvoligaša, Darkom Karadžićem.

Iako mlad, do sada je igrao u nekoliko klubova u Crnoj Gori kao i u inostranstvu. Bio je i član svih mlađih selekcija reprezentacije Srbije i Crne Gore, i učesnik Evropskog prvenstva za kadete 2007. kada je ujedno izabran u najbolji sastav Evrope. Mladi Karadžić koji je ljetos došao iz ekipe Mornara,  svakako je uz iskusnog Poleksića i Japanca Inume jedno od najačih pojačanja Sutjeske.

Recite nam nešto o Vašim počecima bavljenja fudbalom?

Počeo sam fudbal da treniram u Sutjesci sa 11 godina. Uporedo sa fudbalom sam se pomalo bavio i karateom. Imao sam crni pojas u karateu. Međutim ubrzo sam prekinuo bavljenje karateom, i nastavio da se bavim samo fudbalom. U Sutjesci sam bio do 18. godine, kada sam prešau u OFK Beograd gdje potpisujem i svoj prvi profesionalni ugovor. Tamo sam bio jedno kraće vrijeme, kada se opet vraćam u Sutjesku.

Imali ste zapaženu ulogu u reprezentaciji u mlađim kategorijama?

Prošao sam sve mlađe kategorije reprezentacije, u vrijeme kada je bila zajednička država Srbija i Crna Gora. Bio sam standardan u svim selekcijama, igrao sam i Evropsko prvenstvo 2007. Bio sam izabran i u idealni tim Evrope, u društvu Pjanića, Bojana Krkića, Toni Krosa.

Bili ste na probi u Crvenoj Zvezdi i ekipi CSKA iz Moskve?

U Zvezdi sam bio dva mjeseca na probi. Sve je bilo spremno da potpišemo ugovor, ali se poslednjeg dana sve izjalovilo. To je bio veoma težak period za mene, koji sam na sreću brzo prevazišao. U CSKA iz Moskve sam bio na probi posle Evropskog prvenstva. 

Najveće uspjehe ostvarujete u ekipi Sutjeske u sezoni 2012/13 i 2013/14 kada i osvajate šampionske titule, gdje ste imali veoma zapaženu ulogu u timu?

Po dolasku trenera Gage Radojičića osvojili smo titulu. Te sezone sam imao zapaženu ulogu, postigao sam 12 golova u prvenstvu. Naredne sezone sam postigao 7 golova. Te dvije sezone su mi posebno drage u karijeri.

Ove sezone Sutjeska nije startovala kako se i očekivalo. U prvih pet kola svega 2 pobjede, 1 remi i 2 poraza?

Ljudi su svakako navikli na pobjede, jer smo dvije godine bili prvaci. Prošle godine smo bili drugi. Međutim ove godine klub ima novi projekat. Kada sam se vratio u klub zatekao sam dosta mladih igrača, omladinaca. Većina igrača koji sada igraju imaju 18 ili 19 godina. Praktično 80 odsto ekipe igra svoje prve utakmice kao profesionalci. Sigurno će trebati malo vremena da se oni uigraju, i adaptiraju na prvoligaške uslove. 

Slijedi dvonedeljna pauza u prvenstvu, a potom dva teška meča. Gostovanje Rudaru, pa potom vam dolazi ekipa Budućnosti u goste?

Mi smo u prvih pet kola vidjeli da nema lakih mečeva. Prvi meč posle pauze sa Rudarom sigurno neće biti nimalo lak, ali se nadam da možemo itekako da im se suprostavimo. Mi smo unazad dvije godine uspijevali da pobjeđujemo Rudar u gostima, kao i kod kuće pa ne vidim zašto ne bi tako bilo i ovog puta.

Reprezentaciju Crne Gore očekuju dva meča u kvalifikacijama. Vaš komentar na učinak u ovim kvalifikacijama?

Postoje još uvijek teoretske šanse da se kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo, ali mislim da će biti veoma teško. Raduje me što je opet u timu Mirko Vučinić. Potpuno je druga reprezentacija kada je on na terenu. Kada on igra možemo svakoga da pobijedimo, dok je bez njega mnogo teže.

Ipak se nadam da će nova generacija koja dolazi ostvariti mnogo bolje rezultate već u narednim kvalifikacijama. 

Igrali ste i u Mađarskoj jednu polusezonu?

Jeste. Bio sam u Videotonu pola godine. Imao sam ugovor sa mađarskom ekipom još dvije godine, međutim uslijedio je poziv Crvene Zvezde koji tada nisam mogao da odbijem. Očekivao sam tada da ću sigurno sklopiti ugovor sa Zvezdom, u kojoj sam proveo i kompletne pripreme i igrao prijateljske utakmice, međutim na samom početku sezone propao je moj angažman u srpskom prvoligašu.

Da li mislite da crnogorski klubovi imaju šanse ubuduće da naprave bolje rezultate u evropskim takmičenjima?

Mislim da dosta stvari treba da se poklopi u jednom klubu da bi se napravio neki ozbiljniji uspjeh u Evropi. Svakako su neophodna pojačanja, bolja finansijska situacija u klubovima, bolja sveukupna infrastruktura klubova, da bi se što duže opstalo u Evropi.

Da li pratite situaciju u mlađim kategorijama Sutjeske? Da li ima tu potencijala za nove fudbalske zvijezde?

Svakako da pratim dešavanja u mlađim kategorijama. Svaka generacija ima skoro kompletan tim talentovanih momaka, i oni dobijaju šansu s vremena na vrijeme i u prvom timu, a za to je dokaz i ovogodišnji tim Sutjeske, gdje je nekolicina igrača iz omladinskog pogona.

Pored domaćeg fudbala, vjerovatno pratite i inostrani fudbal. Koja liga Vam je najzanimljivija, i koji Vam je omiljeni tim, pored Sutjeske?

Pored Sutjeske uvijek sam navijao za Liverpul, i jedan sam od velikih navijača tima sa Enfilda. Samim tim najviše pratim englesku Premijer ligu, koja mi je svakako najzanimljivija i pruža najkvalitetniji fudbal. 

Koji fudbaler Vam je bio idol?

Stiven Džerard.

Koji još sport pratite pored fudbala?

Pored fudbala najzanimljivija mi je košarka.

Omiljena muzika?

Uglavnom slušam stranu muziku. Dok od domaće muzike najviše volim da slušam Beogradski sindikat.

Omiljeni film?

Gladijator.

Za sami kraj razgovora Vaša poruka mladima, koji tek počinju da se bave nekim sportom?

Svim mladim sportistima bih poručio da ko god želi da se ozbiljno bavi sportom, prije svega treba da bude profesionalac. Neophodna je velika posvećenost, veliki rad, velika odricanja. Bez toga se niko ne može nadati nekom velikom uspjehu. Samo rad, disciplina i odgovornost grade pravi put do uspjeha.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U 34. kolu Meridianbet Prve crnogorske lige fudbaleri Sutjeske gostuju u Podgorici, gdje će odmjeriti snage sa OFK Mladost Donja Gorica.