Autor: Branko Čupić
Foto: ilustracija
11:03
7.1.2019.

Rakojević za Onogošt: Igrači su maksimalno bili posvećeni poslu, biće teže ovog proljeća

Fudbalski klub Sutjeska bio je najdominantniji sportski kolektiv u Nikšiću u prethodnoj godini. Osvojena je titula na superioran način, “plavi” su lideri i nakon prvog dijela ove sezone, a prethodno su pali i mnogi rekordi. Lovori za ostvareno pripadaju svima u taboru aktuelnog šampiona Crne Gore, ali onaj ko je vukao odlučujuće poteze i bez koga rezultati sigurno ne bi bili ovakvi je najbolji trener prvoligaškog karavana u godini iza nas je Nikola Peco Rakojević.


Šef stručnog štaba Sutjeske u razgovoru za naš portal je istakao da je veoma zadovoljan proteklom godinom, i da jedino ostaje žal zbog rezultata u kvalifikacijama za Ligu šampiona i kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ipak, i pored lošeg starta u novoj sezoni, Sutjeska je uspjela da kao lider završi jesenji dio sezone, a ostvaren je i plasman u polufinale kupa.

“Godina je bila dosta uspješna rezultatski, što je najvažnije. Međutim, možda smo mogli da uradimo više u Evropi, ali s obzirom kakve stvari su nam se desile u tom prelaznom roku onda je teško moglo da bude i bolje. Što se tiče jesenjeg dijela bio je taj start koji očekivano nije bio baš najbolji zato što smo promijenili 4-5 igrača, a za pravljenje igre i pravljenje rezultata treba ozbiljnog vremena i to je proces koji je na kraju i donio rezultat. I pored lošijeg početka to se konsolidovalo i vjerovali smo da možemo. Igrači su stvarno maksimalno bili posvećeni svom poslu, bili su i požrtvovani i ubijeđeni da imamo kvalitet, vjerovali su u ono što posjeduju, i na kraju se to ispostavilo kao presudno što se tiče ovog jesenjeg dijela. Bodovna razlika je manja u odnosu na prošlu godinu, ali je rezultat veći u odnosu na tada jer smo se plasirali i u polufinale kupa”, kazao je Rakojević.

Čovjek, koji je timu u kojem se i u igračkom smislu ostvario i za koji ga sigurno vežu najjače emocije, u sezoni 2016/17 donio prvi trofej u najmasovnijem takmičenju, ističe da je nagrada za najboljeg trenera ustvari nagrada svih u klubu, a da je on tu samo da bi je primio.

“Ja sam samo primio tu nagradu, a ovo je nagrada svih nas u klubu i svi mi u klubu znamo da je tako i bez obzira ko da prima nagradu da smo je svi zaslužili jer stvarno smo funkcionisali na jedan pravi način i na kraju se po rezultatima vidi da je sve bilo onako kako i treba”, istakao je on.

 Za najboljeg fudbalera Prve Telekom fudbalske lige proglašen je Stefan Lončar, dok je najbolji fudbaler Nikšića u 2018. godini njegov klupski drug Marko Vučić.

“Treneri i kapiteni su birali najboljeg igrača, prema tome to je struka odlučila i dobro je što su i jedan i drugi dobili nagrade, jer je to potvrda jednog kvaliteta koji oni posjeduju i oni su taj kvalitet pretočili u kolektiv koji je na kraju donio rezultat”, kazao je Rakojević za svoje pulene.

“Plavi” sada odlaze na zasluženi odmor, a nakon toga ih očekuje nastavak borbe za naslov najboljeg u Prvoj ligi, ali i u najmasovnijem takmičenju.

“Sigurno da će biti mnogo teže nego što je bilo u proljeće prošle sezone, upravo zbog bodovne razlike koja bi trebalo da nas drži dosta opreznim. Mislim da će nas to natjerati da napravimo ono što želimo. Međutim, vidjeli ste da bodovna razlika pojedinih klubova u odnosu na nas, a u njihovu korist, bila čak i osam bodova, pa smo mi njima pobjegli 4-5 bodova, tako da su to neke stvari na koje treba da obratimo pažnju i da nedozvolimo da se to i nama desi. A govorio sam samo jedno i uvijek govorim samo jedno, a to je da prošle godine kada smo imali veliku bodovnu prednost, rekao sam da tu bodovnu prednost želimo da povećamo, a ne da je sačuvamo i mislim da ćemo uz takav pristup uspjeti da ostvarimo dobar rezultat”, naveo je Rakojević.

On je i u ovoj godini davao šansu i igračima iz omladinskog pogona koji su svoj potencijal potvrdili osvajanjem titule u omladinskoj ligi Crne Gore.

“Kad su omladinci u pitanju ja govorim stalno jedno isto, a to je da koliko će mladi igrati i koliko će se nametnuti zavisi samo od njih jer koliko oni budu uspjeli u pojedinom trenutku da se nametnu sigurno će dobiti šansu. To su stvari koje su samo vezane za njihov trenažni proces. Ja nemam nikakav problem da ih stavljam da igraju, a sada i po novim propisima Fudbalskog saveza jedan od njih će morati da počne utakmicu, tako da bi to trebalo da im bude jedan dodatni motiv da neke stvari prihvataju kako treba”, kazao je šef stručnog štaba aktuelnog šampiona i lidera Prve Telekom lige.

Na kraju razgovora pitali smo najboljeg trenera u Crnoj Gori da prokomentariše šanse fudbalske reprezentacije Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gdje se u grupi nalazi sa selekcijama Engleske, Češke, Bugarske i Kosova.

“Kada je reprezentacija u pitanju uvijek treba vjerovati da se može napraviti rezultat. Kada imate prvenstvo u kom se takmičite onda uvijek postoji neka šansa da neki kiks možete da ispravite, a kada je reprezentacija u pitanju toga nema. Mada, selektoru nije baš lako da napravi neke stvari s obzirom da se reprezentacija okuplja tek nekih sedam do deset dana prije utakmice, pa svi očekujemo  da za taj kratak period napravi čudo I da napravimo dobar rezultat. Grupa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nije nimalo laka, međutim treba vjerovati da može da se napravi rezultat, treba vjerovati da postoji nešto što može da nam donese rezultat i da na kraju odemo na neko veliko takmičenje”, zaključio je Rakojević.   

Ostale vijesti iz kategorije